Flex-історія: Лист із Південної Кароліни [1]

11.03.2020   Administrator   Категорія: Hello, America!

 

Привіт усім із США. Рік навчання в американській школі чомусь здається таким близьким, теплим, рідним, знайомим. Як ніби я це вже колись переживала. Це те, що ми бачимо у фільмах і відомих серіалах. Десь воно і так, проте у кожного школа проходить по-різному. А я дуже щаслива, lщо ті моменти, спогади і досвід назавжди залишуться у моїй пам‘яті і на фотографіях.
Отож, я живу в теплому і спекотному штаті Південна Кароліна на березі Атлантичного Океану. Я ходжу в Darlington High School і навчаюсь у 11 класі. Про школу можна розповідати дуже довго і багато, оскільки освіта тут кардинально інша.
Школа у мене почалась 16 серпня і закінчується 4 червня. Організованість неймовірна, все і всі на своєму місці і має своє призначення. Оцінки - повна приватність, публічно розповідати домашнє завдання тебе ніхто не викличе, а за академічні досягнення ти отримуєш привілеї і грошові винагороди на подальше навчання в університеті. Тебе ніхто не осудить за расу, релігію, акцент, орієнтацію чи зовнішній вигляд. Ти - особистість.
Правила у моїй школі теж доволі суворі, як для звичайного українського учня. Тобі дозволено мати лише 5 пропусків без причини за семестр, а якщо пропустив більше, то в предметах буде стояти FA (failed). Хоча, присутність можна відновити, прийшовши в школу в суботній день і відсидіти відповідну кількість часу.
Учні, які порушили правила поведінки (бійки, неповага до вчителя чи однокласників, булінг) можуть отримати ISS (в якійсь мірі - «в‘язниця» для школярів, тобто клас де вони будуть сидіти від одного уроку до декількох днів весь час, без права виходити з нього).
Моїми улюбленими предметами виявились Історія Америки і Арт. Я дуже щаслива, що зустріла свого вчителя з мистецтва, який зміг відкрити в мені абсолютно нові сторони, яких я ніколи не помічала! Я відчуваю в собі неймовірний розвиток. Разом з моїм вчителем я відвідала арт-музей Ван Гога з оригінальними його картинами, виграла в шкільному відборі арт-робіт на конкурс по області з грошовою винагородою, і подалась на найбільший арт-фестиваль у південних штатах ArtFields.
Ось і пройшов екватор мого перебування у США. Я однозначно можу сказати що Америка надзвичайно різна, і я дуже тішусь що у мене є такий досвід. Залежно від штату і регіону Америки, чуєш відмінності лексики і акценту, відчутні відмінності менталітету і законів американців і спробувати навіть різну їжу. Мені пощастило побувати у декількох яскравих куточках Америки. Найбільше мені сподобався Нью-Йорк, який і розпочав моє пізнання Америки ще у серпні. Це незабутнє відчуття, коли ти живеш у 10 хв. від Times Square, який бачила у багатьох фільмах- велич хмарочосів, цілодобове світло реклами, багатолюдність, незалежно від часу доби. Також Каліфорнія, яка вразила мене своєю природою, океаном та людьми. Саме в цьому колоритному місці моя приймаюча організація AYA, зібрала усіх своїх грантових студентів по обміну . Ця орієнтація була незабутньою! Студенти кожної з присутніх країн мали нагоду представити як найяскравіше свою національність. Ми, українки, представляли Україну найзрозумілішою мовою- українською піснею.
Мене часто питають, чи я сумую. Так, з однієї сторони це сім’я, друзі, Україна, а з іншої - пізнання культури, традицій і нові друзі. Враження не дають сумувати. Головне, що я для себе відкрила, це те, що, якщо маєш мрію, тотреба діяти. Я вдячна своїй сім’ї за підтримку і віру в мене. Дякую своїй рідній школі #5, найкращому 11-А
 і нашій класній мамі- Ірині Ярославівні. Низький уклін, Марії Зеновіївні, справжньому вчителю англійської мови. Попереду багато викликів, але рік в Програмі FLEX дав мені впевненність і віру в себе і свої можливості!

З любов"ю і повагою,
Софія Саранчук

 

 

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями