Вертеп та коляда – традиція Різдва [9-Б клас]

16.01.2017   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

   Яке Різдво без Української колядки та вертепу? На Різдво в кожному домі колядують, адже «нова радість стала» – Христос народився!  Славіте його! Коли уся родина зібралася за святковим столом від хати до хати іде вертеп, лунає  веселий гомін коляди!

   Різдво Христове, це одне з найважливіших християнських свят в році, яке сповіщає про народження нашого Спасителя, Месію, який приніс людству розуміння любові. Традиційно в Україні Різдво є родинним святом, яке асоціюється з молитвою, кутею, пампухами, колядою та вертепом. Вертеп та колядники споконвіку вважалися вістунами добра, щастя та миру.

   Так  учні 9-Б класу також вирішили приєднатися до вістунів добра. Спільними зусиллями, для продовження наших традицій, підготували Вертеп, вивчили колядки, підібрали та змайстрували костюми і, набравшись різдвяного настрою, вирушили ним ділитись з усіма оточуючими.

   Перша письмова згадка про вертеп датується 1666 роком. Найбільш поширилися вертепні вистави в другій половині 18 століття. Вертепники йшли в народ популяризувати українські вистави в формі лялькового театру. Ця форма була найзручнішою для поширення в маси правди про історичні події, або  збереження національних традицій. У першій половині 19 століття вертепи, як масове побутове явище, поступово зникають, залишившись лише в побуті українських селян Східної Галичини. До сьогодні вертеп зберігся переважно на західноукраїнських землях у вигляді різдвяних вистав на релігійну тематику.

   Починаючи з XVII ст. в українських містах, а згодом і в селах до реквізиту колядників увійшла звізда (зірка), відома й іншим європейським народам. Звізда – це християнський символ «віфлеємської зорі», яка за євангельською легендою провістила чудесне народження Ісуса ХристаГомінкі обходи колядників зі звіздою були колоритною картиною різдвяних святок.

   В сюжеті різдвяних вертепів цар Ірод дізнається від волхвів, що народився Христос, претендент на його престол. Бажаючи позбутися суперника, він кличе воїна і наказує йому побити всіх вифлеємських дітей віком від 2 років і молодше. За цей злочин смерть відрубує Іродові голову, а чорт тягне його в пекло. Жартівливим епізодом у вертепі завжди є жид та його дружина Сура.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями