Таємниці за столітніми мурами. Захоплива мандрівка 6-Б класу

13.05.2017   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

 

   13 травня учні 6-б класу вирушили в захопливу мандрівку фортецями Тернопільської, Волинської та Рівненської областей. Вони мали змогу оглянути символ стародавнього Кременця (Замоква гора Бона), прогулятися стежками унікального Тараканівського форту та помилуватися красою могутнього Луцького замку.

Кременець. Замкова гора Бона    

   Символом стародавнього Кременця, дата заснування якого до цього часу залишається предметом полеміки, є фортеця на горі Боні. Деякі дослідники стверджують, що назва гори, а також назва замку походить від імені королеви Бони. Хоча за даними енциклопедії сама кременецька фортеця була побудована у період приблизно у VIII-IХ сторіччі. А ще це найвища точка Волині – 397м над рівнем моря.

Дубенський форт (Тараканів)

   Відчути дух минулого можна відвідавши село Тараканів Дубенського району Рівненської області, де розташована оборонна споруда Тараканівський форт. Його будівництво розпочалося у 70-х рр. ХІХ ст., а закінчено було у 1895 р. Форт «брав участь» у Першій світовій війні (ним володіли австрійські війська), потім у 1920-х рр. тут були поляки. А ось у період Другої світової війни форт вже остаточно втратив своє стратегічне значення, тому якихось значущих подій тут не відбувалося. У 1960-х рр. тут планувалося облаштувати консервний склад, а потім склад автотракторних запчастин. Ці спроби не були вдалими, тому що приміщення форту мають дуже великий рівень вологості. Сам форт складається зі складної системи підземних ходів, тунелів, приміщень, сходів (усього чотири підземних поверхи) та має форму ромба зі сторонами до 240 м та висотою до 6 м. Укріплений потужними стінами та захищений ровами. Щоб краще уявити масштабність споруди, то для прикладу уявіть, що у казематах форту могло розміщатися до 800 осіб. Хоча споруда поступово руйнується, проте навіть зараз форт виглядає сильним, потужним, романтичним та оповитим таємницями.

Луцький замок (Замок Любарта)

   Луцький замок князя Любарта – одна з найпотужніших фортець Волині, візитна картка Луцька. Верхній замок існував на вершині пагорба ще за часів Рюриковичів, проте в нинішньому вигляді типового європейського середньовічного феодального замку споруджено в 1340-1385 рр. литовсько-руським князем Любартом. Став резиденцією волинських князів, а на деякий час – і столицею Галицько-Волинської держави. Укріплений в 1430-1542 рр. за часів правління князя Свидригайла. Комплекс Луцького замку включає В’їзну, Стирова і Владича вежі, оточені стінами. Усередині знаходяться шляхетський і єпископський житлові будинки. На території Луцького замку відкрито кілька музеїв: живопису, дзвонів, будівельної кераміки, друкарства, зброї. Замок постійно реставрується та на території ведуться археологічні дослідження.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями