Підкорюємо гори разом! Гуцульські мандри 7-Б та 8-Б класу

06.06.2016   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

 

 Свої літні канікули учні 7-Б та 8-Б класу розпочали незабутньою мандрівкою найцікавішими місцями Гуцульського краю. За 2 дні подорожі школярі ознайомились із неповторними «перлинами» Гуцульщини: побували у містечку Коломия та єдиному у світі музеї писанкарства, помилувалися каскадами водоспадів у селищі Шешори, відвідали, наповнені місцевим колоритом, музеї у Верховині, відпочили у затишному готелі «Легенда Карпат» та … підкорили  гору Хом’як з її 1542 метрами!

Коломия- місто - страж гуцульського духу

   Коломия – колоритне містечко з справжньою архітектурою, яка збереглася з часів Австро-Угорської Імперії. Школярі відвідали візитівку Коломиї – унікальний і єдиний в світі Музей писанкового розпису, знаний також як «Музей писанки». Він знаходиться в найбільшому яйці у світі (13,5 м) і має експозицію з 12 000 експонатів. В музеї представлені унікальні писанки не тільки України, але й привезені з різних країн.

Водоспад Шешорський Гук (Сріблясті водоспади)

   Сріблясті водоспади - головна визначна пам`ятка села Шешори , яка щороку притягує безліч туристів. Вони утворилися на річці Пістинька, та отримали таку назву завдяки кольору води, що утворюють бризки, коли стікають по камінню. Малий Гук знаходиться прямо в центрі села Шешори. Висота падіння води тут становить близько 2 м. Якщо пройти вниз за течією річки, то можна натрапити на водоспад Великий Гук, де висота падіння вод досягає 5 м.

Верховина- справжня перлина гуцульського краю

   Мальовничі гірські ландшафти, квітучі долини, безкрайні полонини та ліси Верховини створили для учнів  атмосферу чудового відпочинку в Карпатах. А ще цей відпочинок був пізнавальним, адже по всьому району розташовані музеї Верховинщини, де з любов'ю та натхненням зібрані старовинні речі гуцульського життя. Школярі відвідали два з них: музей гуцульського побуту та мистецтва "У трембітаря" та хату-музей кінофільму «Тіні забутих предків».

Музей гуцульського побуту та мистецтва "У трембітаря"

   На висоті 700 метрів над рівнем моря, біля ошатної дерев’яної хати, учнів зустрів в гуцульській одежі та грою на трембіті – господар музею Микола Ілюк. Він гостинно запросив гостей до хати-музею, де відтворено старовинний побут та розповів про життя гуцулів в минулому, про роботу чоловіка та роботу жінки. Дізналися школярі цікавий факт і про самого господаря: саме Микола Ілюк грає на трембіті у фільмі "Останній москаль" ;) А найбільше трембітар заворожив усіх грою на багатьох гуцульських інструментах, які є в його колекції: трембіті, дудці, цимбалах, теленках, флоярах, дримбі, скрипці та можливістю попробувати всім бажаючим зіграти на тому чи іншому інструменті.

Хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків»

   У цьому приміщенні протягом семи місяців проживав видатний кінорежисер Сергій Параджанов під час зйомок відомої екранізації твору Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Саме ця колоритна кінострічка принесла митцю міжнародну славу і попала у двадцятку найкращих світових фільмів.

Гора Хом’як, або привіт, Горгани!

   Похід на гору Хом'як дозволив школярам повністю насолодитися красою древніх Карпат. Адже в цьому місці дивним чином переплітаються особливості ландшафту Горгани та Чорногорської частини Карпат. Це і кам'яні розсипи, що зберегли первозданну природну красу, і покриті шовковистою травою зелені пагорби. Сходження на гору Хом'як, названу так місцевими жителями через схожість обрисів хребта зі спинкою гризуна, розпочалося біля повороту на Буковель в селі Татарів, де гірська серпантинна стежку  в’ється казковим лісом, поступово набираючи висоту. Спочатку учні дісталися полонини. Тут розташована колиба, в якій з весни і все літо живуть пастухи, змінюючи один одного. Вони доять корів, роблять сир, бринзу, вурду. Так що, хто хотів, той придбав собі смачненького та свіженького сиру. Найсміливіші учні продовжили свою подорож на вершину гори. Цей відрізок шляху найскладніший. Під ногами – зарослі чагарникової сосни жереп, коріння якої випирає упереміш із розсипами валунів. Проте ніхто не пожалкував, що пішов, адже вид тут просто неймовірний. Внизу розкинулися села: Поляниця, Яблуниця, Татарів, курорт Буковель, трохи далі видніється Яремче. Видно вершини гір Говерла, Петрос, Піп Іван, а поруч – гора Синяк.

   Наприкінці екскурсії учні набралися сил в Яремче, де поласували варениками і грибною юшкою, і повні нових вражень та емоцій повернулися в рідний Тернопіль. Підкорена вершина Карпат. А попереду – ще так багато неходжених стежок! Приєднуйтеся до активного відпочинку – не пошкодуєте!

    Екскурсії

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями