Перлини Закарпаття. Подорож у край квітучої сакури 8-Б та 9-Б класу

08.05.2017   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

   6-7 травня учні 8-Б та 9-Б класу відвідідали Закарпаття – чудовий край, де змішались різні культури, народи і традиції. Регіон межує одразу з чотирма державами – Польщею, Угорщиною, Румунією і Словаччиною. Закарпаття просто вражає своєю багатою історією, неймовірною природою, високими горами і гостинністю.

Водоспад Кам'янка

   Водоспад на однойменній річці Кам’янка, який знаходиться у Сколівському районі Львівської області поблизу села Дубина. Сам водоспад належить до національного природного парку "Сколівські Бескиди" і є геологічною пам'яткою природи та об’єктом туризму. Утворився він у мальовничому проломі в гірському хребті. Сама вода водоспаду спадає з масивних кам’яних брил, а знизу на лівому березі річки Камянка розміщені величезні вертикальні скелі. Висота падіння води сягає 6 метрів. Навесні та раннім літом, коли річка Кам’янка повноводна, водоспад стає найбільш видовищним. Проте приїжджати сюди можна у будь-яку пору року.

Санаторій Карпати. Замок графів Шенборнів

   Серед карпатських живописних гір розташувався один з найгарніших і найромантичніших замків країни. Наче у казку запрошує Вас мисливський замок графів Шенборнів (1890р.). Він дивиться на Вас 365 вікнами (як днів у році), запрошує через 12 входів (місяці)  у 52 кімнати (тижні) . Всередині можна побачити кам'яний зал з люстрою "Мелюзина", лабіринтні переходи та сходи з кованими перилами, внутрішню каплицю. Замок оточений гарним парком з багатьма екзотичними рослинами: старезні дуби та величні ясени, самшит, веймутові сосни, канадська ялина, рожевий бук, італійська гліцинія, а також тиси, магнолії, катальпи, оцтові і тюльпанові дерева, модрини та інші. Деякі краєзнавці вважають, що перше екзотичне дерево сакури привіз саме сюди граф Шенборн. І саме звідси воно поширилося Закарпаттям, у тому числі й потрапило до Ужгорода. У глибині парку можна вмитися у "джерелі краси". 

Корчма-музей «Деца у нотаря»

   Так називається незвичайний етноресторан в Ужгороді, який став місцевою пам'яткою. Літературний переклад назви - «100 грамів у нотаріуса». «Деца» - в перекладі з місцевого діалекту означає «маленька чарка, стопка», «у нотаря» - «у нотаріуса», тому що будівля, в якому розташовується унікальний ресторанчик, раніше належала нотаріусу. Туристи не втрачають можливості відвідати це місце не тільки для того, щоб скуштувати страви закарпатської кухні, але й вдосталь насолодитися атмосферою живого гумору та сатири, що надає закладу особливий колорит. Усмішку викликає практично кожна дрібниця в корчмі - вивіски, плакати, оригінальна сувенірна продукція та навіть сам зміст меню.

Ужгород

   Перша згадка про це вічно прикордонне місто на річці Уж датується 872 роком, воно зачарує своїм шармом і колоритом навіть найвибагливішого туриста. У цьому старовинному європейському місті знаходиться липова алея, найдовша в Європі, а також чудові середньовічні замки і собори, і багато інших визначних пам'яток. Місто часто у різні часи було під владою Чехословаччини і Угорщини, що, звичайно, наклало свій неповторний відбиток.

Мукачівський замок «Паланок»

   Звідки б Ви не наближалися до Мукачево, за десятки кілометрів, на одинокій гостроверхій сопці, як магніт, Вас притягує овіяний легендами і бойовою славою мукачівський замок “Паланок” (XIV ст.). Цей визначний воєнно-архітектурний пам'ятник середньовіччя був збудований для охорони і контролю торгових і військових шляхів. Деякі джерела стверджують, що вже в ІХ-Х ст. на горі було невелике укріплення, збудоване для охорони кордонів Київської Русі за Карпатами. Спорудив замок руський князь Федір Корятович і перетворив його у свою резиденцію. Замкові стіни пам’ятають свою захисницю Ілону Зріні, що проявила дива мужності та героїзму при обороні замку. Зберігся переказ, що гора висотою 188 м , на якій стоїть замок, насипана руками народу, що терпів на тяжкій роботі великі муки. Насправді гора природна і має вулканічне походження. Фортеця виглядає як каскад терас з різноманітними спорудами – стінами, баштами, будинками – і складається з трьох частин – Верхнього, Середнього та Нижнього замків. Кожен з них був автономним і міг оборонятися самостійно. Мукачівський замок "Паланок" є однією з п'яти фортець у Європі, які ніколи не були взяті штурмом. Тепер у замку є велика експозиція історичного музею, картинна галерея та художній салон.

Замок «Сент-Міклош»

   Розташована у селищі Чинадійово, (раніше так називалося і саме селище) двоповерхова будівля, збудована у ХV ст. бароном Переньї, з двома триярусними вежами, стінами завтовшки метр, обширними підвалами та віконцями-бійницями, що слугувала для захисту не лише прилеглого поселення, але й для неподалік розміщеного перевалу "Руські ворота". В давнину замок був добре захищений валами та ровами, а також річкою Латорицею. У 1657 році замок сильно пошкодили польські війська князя Любомирського, що змусило його власників провести ґрунтовні відбудовні роботи. Але з часом замок втратив своє стратегічне значення. У лютому 1682 р. тут відбулася зустріч Ілони Зріні з графом Імре Текелі. За коханням чарівної княгині і молодого ватажка повстанців-куруців спостерігала уся західноєвропейська знать. Про цю романтичну історію учням розказали під час екскурсії. У замку можна оглянути історико-краєзнавчий музей і картинну галерею. Проводяться літературні і музичні вечори, фестивалі, пленери художників, і навіть шлюбні церемонії.

   Закарпаття самобутній і надзвичайно багатогранний край. Приїдьте і переконайтеся в цьому ;)

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями