Оксамитові витинанки Буковини. Екскурсійна мандрівка 6-Б та 7-Б класу

22.06.2015   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

   5 - 6 червня учні 6-Б та 7-Б класу побували у захоплюючій екскурсійній мандрівці, що проходила територією мальовничої Чернівецької області та була надзвичайно насиченою і цікавою в плані історії та культури, архітектури, мистецтва і, звичайно, природи.
   Наше знайомство із Чернівцями розпочалося із Свято-Іоанно-Богословського Хрещатицького чоловічого монастиря, що знаходиться на високому правому березі Дністра
 поблизу с. Хрещатик, та є місцем паломництва віруючих з усієї України та з-за кордону. Наш екскурсовод, (до речі теж випускник нашої школи - Ярослав Гарбич;)) розповів нам, що за стародавніми переказами, монастир був заснований у XVII ст. монахами, які тікали від уніатів з Галичини у відносно безпечні землі Буковини. Місце, яке обрали ченці, було поруч із джерелом із чудотворною водою. Тут, на крутому скелястому березі, з’явилася перша будівля скиту – муровано-дерев’яна капличка, яка в дещо зміненому вигляді збереглася до наших днів. Легенда розповідає, що на цьому місці в ніч перед святом Іоанна Богослова ченцям з’явилося чудне світло. Спочатку вони поставили тут хрест, а згодом побудували капличку.

   Нижче від каплиці знаходяться печери-келії, видовбані у скелі ченцями ще до заснування монастиря. Сьогодні через маленький отвір до них пролізають прочани, аби очиститися та набратися Божого благословення. 

   Вище від каплиці була збудована мурована Іоанно-Богословська церква з масивною баштою-дзвіницею. Під дзвіницею знаходиться арочний прохід і місточок, який веде на терасу, звідки відкривається мальовничий краєвид Дністровського каньйону.


 

 

 

   Наступний пункт нашого маршруту - саме містечко Чернівці та його Соборна площа, що є його найвищою точкою. Звідти ми подалися на вулицю Кафедральну, де відвідали Кафедральний собор Святого Духу. Він побудований у стилі італійського Ренесансу та просто вражає своєю величною красою.

   Центр Чернівців уособлює Центральна площа, що є серцем міста ось уже майже два століття. Справді європейського вигляду їй додає міська ратуша з 50-метрової вежі якої кожної днини по полудню лунає мелодія «Марічка», та просто неймовірно витонченої краси художній музей. А ще, неподалік від Центральної площі знаходиться Будинок-корабель - одна із візитівок Чернівців.

   Промінцем від Центральної площі тягнеться вулиця Ольги Кобилянської – єдина у Чернівцях пішохідна вулиця. Тут розташовані численні кафе та ресторани із літніми майданчиками, бутіки, крамниці, кінотеатр, польський та німецький народні доми, художня галерея з сувенірами і багато іншого. А ще тут є безкоштовний Wi-Fi і зручні лавки;).

   Ще один пункт нашого маршруту - Турецька площа. На ній знаходиться Турецька криниця, що слугує городянам уже не одне століття, що отримала свою назву від екзотичного шпилю у вигляді півмісяця та старовинної легенди про кохання турецького паші до простої української дівчини. Неподалік, на крутому схилі біля мосту розмістили квітковий годинник, а посеред площі поставили великий залізний велосипед, "забутий Гуллівером" біля якого дуже сподобалося фотографуватися нашим юним мандрівникам.

 

   Наступна невеличка фотосесія відбулася на Театральній площі. Ми помилувалися красою музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської та прогулялися "Алеєю зірок - майстрів мистецтв Буковини".

   Старовинні Чернівці мають і прекрасну історію в XX столітті, бо саме тут творилось високе мистецтво багатьма талановитими буковинцями. Один із них - Володимир Івасюк, музей якого ми відвідали. В п'яти кімнатах музею представлені  інтер'єри помешкань батьків та композитора, збережено книги, платівки, фотографії, ноти, чернетки музичних творів тощо. Ми не лише побували у домі такої творчої та видатної людини як Володимир Івасюк, а й заспівали його усім відому "Червону Руту".

   Ще одне незабутнє місце нашої подорожі - це Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича. У минулому - резиденція митрополитів Буковини та Далмації. А сьогодні це один із найкрасивіших навчальних закладів України, що входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Учні ж назвали його українським "Хогвартсом" ;)

   Втомлені, але повні незабутніх вражень, ми зупинились у невеличкому, проте затишному готелі, щоб відпочити. Тут ми встигли пограти у ігри, посмажити сосиски на вогнищі та звісно ж поспати. 


 

 

   Новий день - нова, не менш захоплююча поїздка буковинськими Карпатами.Мальовничі гірські ландшафти,урочище "Протяте каміння", скеля "Соколине око", численні гірські струмки і джерела, чаруюча краса лісів і гірських лугів, лісовий мед та смачнющий обід в гуцульському ресторанчику. Просто немає слів! Феномен карпатського магнетизму напевне ніколи не буде розгаданий до кінця. Доки існують Карпати - доти є натхнення на мандри.


 

 

 

   Чернівці — це надзвичайно елегантне місто з неймовірно-вишуканою архітектурою, старанно збереженою українською самобутністю і насиченим культурним життям. Затишні вулички стародавнього міста щиро приймають гостей, розкриваючи красу різних епох та розповідаючи свою історію.Обов'язково відвідайте Малий Відень, як його з любов'ю називають мешканці, адже краще один раз побачити, ніж десять разів прочитати. 

    Екскурсії Чернівці 5 Школа Тернопіль

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями