Львівські замки. Екскурсійна мандрівка 5-А класу

30.10.2017   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

А ви знаєте, де живе Панна в Білому? Ось і нам, учням 5-А було цікаво про це дізнатись, а також доторкнутися минулого України у стінах Львівських замків! Стільки ЗАХОПЛЕННЯ, РАДОСТІ, ТАЄМНИЧОСТІ в цих старих спорудах заставляє поринути в старовину, на місця, де ступали кроки славетних великих людей, які творили нашу історію! Спочатку ми відвідали Підкамінь, селище у Бродівському районі. Особливо вражаючим своєю старовинністю є Монастир походження дерева хреста Господнього (колишній домініканський монастир) — згромадження ченців-студитів Української Греко-католицької церкви. У костелі монастиря є мощі багатьох святих.

Одним із свідків минулого у с.Підкамінь є унікальна пам'ятка природи — скелястий велетень, розташований на високому узгір'ї на північно-східній околиці селища, прозваний в народі «Каменем». Звичайно, що 16-ти метровий кам'яний останець своєю величчю завжди привертав до себе увагу. І ми теж не могли не оглянути і не сфотографуватись напам’ять біля цього велетня.

Потім ми переїхали до Олеського замку — пам'ятки архітектури та історії XIII—XVIII століть, що розташований у смт. Олесько, Буського районуЛьвівської області. Понад шість століть стоїть він на високому пагорбі і є свідком та учасником багатьох подій, що навічно увійшли в історію України. Адже, тут народився онук Даниловича, майбутній король Польщі Ян ІІІ Собєський, за часів правління якого замок отримав статус королівської резиденції. Тут знаходиться унікальна колекція творів одного з найталановитіших європейських скульпторів ХVIII століття – Йогана Георга Пінзеля. Також у різних залах замку можна побачити унікальні експонати: стародавні неглазуровані рамочні кахлі XII ст., мармурове погруддя доби відродження королеви Варвари Радзивілл, що померла в 31 рік, надгробок Анни Сенявської, врятований з руїн замкової каплиці в Бережанах (гіпс, 1574 р., пізній ренесанс) та ін.

Наступна наша зупинка була біля Підгорецького замку, який часто ще називають «польським Версалем». Саме цю споруду зробили Лувром, коли знімали усім відомий пригодницький фільм «Д'Артаньян і три мушкетери». Тут проходили різні частини "Марлезонського балету" і саме сюди Д'Артаньян привіз підвіски від герцога Бекінгема. При вході до замку читаємо напис латинською мовою: "Вінець ратних трудів — перемога, перемога — тріумф, тріумф — відпочинок". І накінець, ми дізнались, що саме тут, на території Підгорецького замку, за переказами з легенд неодноразово з’являлася славетна Панна в Білому. З уст екскурсовода ми дізнались про страшну смерть найвідомішої постаті Підгорецького замку – Марії Жевуської. Це її привид ночами бродить залами, де досі не може знайти спокою. За легендою, колись її тіло було живцем замуроване у кам`яну стіну руками рідного чоловіка. Та навіть, якщо не брати до уваги все страхіття, про яке ми почули та не вірити у подібні історії, ми залишились задоволеними від екскурсії у Підгірці. Адже, Палац дійсно вражає своєю величчю і красою.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями