Історична Волинь. Мандрівка 9-Б класу

03.10.2017   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

Свято-Троїцький чоловічий монастир Межиріч

Монастир у Межирічі вважається одним із найгарніших православних монастирів в Україні. Нагромадження оборонних мурів та веж у синтезі із хрестами та банями церков нагадує декорацію із казкового фільму. Цей видатний архітектурний ансамбль є одним із найстаріших культово-фортифікаційних об’єктів України. У монастирі зберігається кілька старовинних ікон, найцінніша з яких – образ Богородиці Одигітрії (одигітрія – здоров'я, подарунок). Ікона, датована XV-XVI століттями, потрапила на Волинь з Афону як подарунок Костянтину Острозькому. Той, в свою чергу, передав образ монастирю. 

Неподалік від монастиря, серед поля стоїть велетенська піч. Це старовинна споруда, яка існувала кілька століть тому. Взимку біля неї грілися вартові, також тут смажили їжу для княжого двору.

Острог – місто-історія

У південно-східній частині Рівненської області розташувалося місто Острог. Сьогодні це один з районних центрів області, а кілька століть тому, це був головний культурний центр не лише Волині, а й в усій Україні. Острог часто називають містом-історією, адже за своє багатовікове існування він має дійсно дуже насичену подіями історію, завдяки якій Острог займає важливе і гідне місце в історії всієї української культури і українського народу

Звичайно ж, кажучи про місто Острог, не можна не згадати її символ -  Острозьку академію, яка стала першим вищим навчальним закладом у всій Східній Європі. У 1576 році князь Костянтин Острозький (великий і сміливий полководець, успішний правитель, який вніс величезну роль у розвиток української культури, освіти, книгодрукування і у поширення православної віри) заснував слов’яно-греко-латинську школу - Острозьку академію. Разом з відкриттям академії князь Костянтин Острозький з Іваном Федоровим заснував також першу в Україні друкарню. Саме тут вийшов у світ перший український підручник – «Буквар», знаменита «Острозька Біблія», перекладена з оригінальних джерел, перший в Україні поетичний друкований твір під назвою «Хронологія» Андрія Римші. Але до середини XVII століття Острозька академія занепала, а в 1640 році, у зв’язку з відкриттям в 1624 році Острозького єзуїтського колегіуму взагалі була закрита. Лише в 1994 році за Указом Президента України почалося відродження Острозької академії, а це, у свою чергу, вдихнуло в місто нове життя. У 2000 році Острозькій академії присвоїли статус Національного університету.

Цікаво, але навіть у наш час, у вже відродженому університеті збереглися деякі традиції XV-XVI ст.: наприклад, студентів університету називають тут старослов’янським словом «спудей», а посвячення у студенти називається «інавгурацією».

Обов’язковим пунктом екскурсії є відвідання Наукової бібліотеки Острозької академії, яка є гордістю університету.

Розмістився в Острозі і Музей друкарства, в якому зберігаються унікальні старовинні книги, надруковані в Острозі ще в XVI - XVII століттях. Як для такого невеликого міста, колекція книг в цьому музеї досить вражаюча. Налічує вона 1500 рукописів і стародруків.

Музей-садиба Лесі Українки

Своєю красою Волинь зачарувала і відому українську поетесу Лесю Українку. Вона довгий час проживала в селі Колодяжному Ковельського району Волинської області. Колодяжне - це неймовірно красивий куточок Волині, який зачаровує кожного чистотою своїх джерел і дивовижною красою довколишньої природи.  У музеї діє повноцінна експозиція, яка розкриває життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Експозиція музею складається з двох частин – меморіальної і літературної і розміщена у трьох приміщеннях. Меморіальна експозиція представлена у двох будинках: Лесиному будиночку – „Білому”, побудованому у 1890 році для старших дітей як літературне шале-флігель, і батьківському будинку – „Сірому”, спорудженому Петром Косачем, батьком поетеси у 1896 році. Меморіальні будинки є пам’ятками історії, в них відтворено обстановку, яка була при житті Лесі Українки. Літературна експозиція розміщена в спеціальному приміщенні, побудованому у 1980 році. У літературному музеї в чотирьох експозиційних залах зібрані документальні матеріали та експонати, які розповідають про життя і творчість Лесі Українки. 

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями