Фортеці Волині. Екскурсійна мандрівка 7-Б та 8-Б класу

19.10.2015   Administrator   Категорія: Не тільки навчаємось, а й відпочиваємо

   17 жовтня учні 7-б та 8-Б класу вирушили в захопливу мандрівку Волинською та Рівненською областями, де мали змогу відчути чарівну гармонію історичної минувшини з мальовничою природою. Якщо ви любите середньовічну замкову архітектуру, вам варто виділити свій час для того, щоб відвідати замки Волинської області.  Кожен замок на Волині це захоплююча історія, овіяна таємницями королівських сімей та легендами про рицарів. 

Тараканів форт

   Наша перша зупинка -  село Тараканів Дубенського району Рівненської області, де розташована оборонна споруда Тараканівський форт. Особлива форма форту, його зовнішня потужність та архаїчний печерний вигляд приваблюють туристів з усієї України.  До сьогодні, на жаль, збереглися лише руїни форту, але їхнє природне оздоблення, розташування на мальовничих пагорбах над річкою Івкою, роблять це місце незабутнім. Як система оборонних укріплень, форт був зведений царським урядом від військ Австрійської імперії. На будівництво цієї помпезної споруди було виділено понад 66 мільйонів рублів! Форт має форму ромба зі сторонами до 240 м та висотою до 6 м. Укріплений потужними стінами та захищений ровами. Щоб краще уявити масштабність споруди, то для прикладу уявіть, що у казематах форту могло розміщатися до 800 осіб. Форт був цілком самостійною військовою одиницею. Займаючи плошу понад 4 га та маючи 7 підземних рівнів він розміщав на своїй території хлібопекарню, пральню, церкву, та інше, що було необхідне для життя гарнізону. Окрім того була розвинена складна система підземних ходів, тунелів та приміщень. Роки Першої світової війни стали основним серйозним випробування для форту. В часи Брусиловського прориву біля форту загинуло багато австрійських солдат. А от вже в часи Другої світової війни бої за Тараканівський форт не проходили. Сьогодні ж дух військових пригод все ще витає у повітрі біля Нової Дубенської фортеці на високих пагорбах над річкою.

Дубенський замок

   Наступна зупинка - Дубно - одне з найдревніших міст Волині, яке в усі історичні часи було на перехрестях важливих історичних й політичних подій, торгових шляхів, центром духовного життя краю. Однією з найдавніших споруд міста є замок князів Острозьких, первинною датою забудови якого вважається 1492 рік. Прогулюючись відреставрованими залами палацу, заглиблюючись у морок підземелля та просто слухаючи розповідь екскурсовода - немов поринаєш у часи Тараса Бульби. Дубенський замок ніколи не був узятий приступом оскільки був міцно укріплений 73 гарматами і природно – річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами. Під стінами замку ламалися татарські списи і шведські шаблі .Тут зберігалися незліченні багатства привезених з трофеїв: коштовний посуд, книги, картини, ікони, зброя і захисне озброєння, хутра та шкури. Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес-замків України.

Луцьк. Замок Любарта

   Вражає своєю величчю третій об’єкт екскурсії – один з найбільших і найдавніших на Україні замків та своєрідна історико-архітектурна емблема Луцька – Луцький Верхній замок. Цей величний замок, який нині зображений на зворотному боці 200-гривневої купюри, був побудований останнім князем Галицько-Волинської Русі Дмитром-Любартом у 1340—1385 роках. В народі, а подекуди і в краєзнавчій літературі, цей замок ще називають Любартовим. Саме роль останньої столиці Галицько-Волинської держави, спадкоємиці Київської Русі, робить його відмінним від усіх замків України. Сьогоднішній архітектурний комплекс Луцького Верхнього замку включає в себе В’їзну, Владичу та Стирову башти, оборонні мури, шляхетський та єпископський будинки. Завдяки активній роботі керівництва замку, всі його споруди в гарному стані, окрім того, на території замку діють декілька виставок та музеїв, зокрема, музей друкарства, картинна галерея та унікальний в своєму роді музей дзвонів. 

Клевань

   Наша остання зупинкасимпатичне містечко Клевань на Рівненщині, в якому знаходиться одне з найромантичніших місць у світі що називається «Тунель кохання». Листяне вбрання, посаджених поруч один з одним дерев, утворює казковий різнобарвний тунель навколо старого кілометрового відрізка залізниці. Закохані полюбляють тут прогулюватись та загадувати бажання. 

   Неодмінно відвідайте чарівну Волинь. Тут тихо, чисто, та п'янко пахне Європою. Тут спокійно — говорять, це особлива, неспішна волинська ментальність. Як писав відомий польський і український письменник, історик, громадський діяч Юзеф Крашевський: "Нам треба тільки захотіти звернути увагу на свій рідний край і ми знайдемо в ньому тисячі принад, тисячі пам'ятників, тисячі гідних подиву речей!"

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями