Різдвяне диво у Тернополі

16.01.2017   Administrator   Категорія: Шкільні свята

 У грудні 2013 року, коли в Україні тривали гострі дискусії навколо питання про вектор розвитку країни - «Схід чи Захід», колектив п’ятої школи твердо вирішив: наш шлях - у Європу!!!  З ініціативи учнів та батьків три роки тому вікна школи були прикрашені символікою ЄС. На тлі блакитного неба західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знаку єдності. 

   Число зірок незмінно, визначається рівним дванадцяти. Це число символізує досконалість і повноту. Як дванадцять знаків зодіаку представляють весь всесвіт, так дванадцять золотих зірок стоять за всі народи Європи, і за ті, що ще не можуть брати участь у побудові Європи в єдності і мирі. З того часу по сьогоднішній день всі учні , вчителі, батьки та наші гості, вступаючи на шкільне подвір’я, бачать, що у наших вікнах горять зірки Євросоюзу. Насправді вони горять не тільки у вікнах школи, але й у серцях кожного учня та вчителя. І це прекрасно підтвердило загальношкільне дійство «Сhristmas miracle». Проведений захід засвідчив, що Україна – це Європа, що Тернопіль – європейське місто, що п’ята школа – це школа європейського взірця!

   У пошуки різдвяного дива до різних країн вирушили наші учні – за сценарієм сентиментальної і чарівної казки з відповідною назвою “Сhristmas miracle” («Різдяне диво»), яку тернополяни мали нагоду побачити у тернопільській філармонії напередодні зимових свят, 28 грудня, діти помандрували до Америки, Франції, Польщі та Німеччини. У постановці, яку зуміли підготувати за місяць, незважаючи на карантин (!), задіяли більше 100 (!) юних «акторів»-школярів від другого по 11 клас та їх вихователів.

«Оскільки цей рік був проголошений Президентом України роком англійської мови в Україні, то дійство відбувається англійською мовою. Але ми не могли бути осторонь популяризації таких мов, як французька, німецька, польська. Тому дітки покажуть свої «дивовижні дива» цими мовами також, – розповідає заступник директора з виховної роботи ТСШ №5 Оксана Іванівна Погоріла. – Сумно, хоча ми наближаємося до відзначення Нового Року та Різдва, адже є східні регіони, де діти не мають можливості святкувати  у таких самих умовах, як  ми, що нам дуже болісно. В сюжет нашої казки закладено те, що українські дітки подорожують по світу і мають на меті зустріти різдвяне диво і принести його в Україну. У фіналі Україна отримує Різдвяну зірку і ми сподіваємося, що наступний рік буде роком миру».

   Даші Щуцькій, учениці 9-го класу цієї школи, у постановці дісталася драматична і непроста роль царя Ірода, що дівчинка сприйняла з іронією та всією відповідальністю: 

«Це чоловіча роль, але я думаю, вона мені притаманна – Ірод має бути жорстоким і невблаганним, а я ось уже третій рік у класі я староста, організовую різні події, – жартує старшокласниця. – Я просто уявила себе у ці часи. Зважаючи на теперішню ситуацію в Україні, ми можемо подарувати цю радість, частину душі глядачам».

   Зізнаємося, що з роль Даші далася на всі сто, як і всім її ровесникам на сцені, а це  зважаючи на те, що вивчити треба було не просто репліки, а текст іноземною мовою! Інтермедії за участі Сплячої Красуні, Червоної Шапочки, Короля і Шевчика, знаменитої трійці зі Смарагдового міста та інших персонажів чергувалися з майстерними хореографічними композиціями та пісенними номерами, а завершилося дійство танцем тіней з оптимістичним фіналом і виступом, який подарувала відома тернопільська виконавиця Надія Гураль.

   Школярам та їх самовідданим вчителям вдалося створити справжню атмосферу казки та новорічний настрій для численних глядачів, які віднесли до своїх домівок у серцях вогники Різдва. Діти, які упрововж майже двох годин вистави шукали оте різдвяне диво, і самі є справжнім дивом України, вартим подиву, захоплення та щирих аподисментів, якими їх щедро нагородили гості заходу.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями