З ювілеєм, рідна школо!

29.09.2017   Administrator   Категорія: Наші проєкти

«Хто, не знає свого минулого, немає майбутнього». Знати і розповідати потрібно і шкільну історію. Вона ніколи не закінчується, адже ми завжди пишемо і творимо ті речі, які визначають нас. З нагоди ювілею, у нашій школі було вирішено створити власний літопис. Адже три десятиліття минуло, а історія навчального закладу зафіксована тільки в архівних документах. Проект  написання тривав майже два роки. Творили його не тільки теперішні учителі, учні та батьки, а й ті, хто в різні роки працював та навчався у школі: надавали власні світлини та ділились спогадами.

Коли ми почали писати власну історію, то вирішили, що необхідно відновити всі події, згадати усі здобутки, щоб показати тих людей, та ті досягнення, які власне зробили п’яту школу п’ятою. Ми поставили перед собою мету відтворити історію рідної школи, щоб вона йшла в майбутнє з тим позитивом, який був закладений ще в 1987 році. Альманах має назву «Школа на Камінній: погляд крізь століття», адже, як виявилося в процесі написання, наш навчальний заклад має дуже цікаву, більш ніж столітню історію. Він пережив кілька переселень, і вже 30 років розташований у самому центрі міста – на вулиці Камінній, 2 – в історичній будівлі, яка на початку дев’ятнадцятого століття була зведена, як жіноча виділова школа.

Своєрідною родзинкою нашого альманаху є коротка історична довідка на кожній сторінці книги. Усе це кропітка робота всього шкільного колективу. Вивчалися архівні документи, збиралася інформація про випускників та вчителів різних років, щоб показати яким важливим і насиченим був шлях довжиною у 160 років.

 А ще можна сказати, що наш альманах - це практично 90 сторінок любові , адже книга містить не тільки історичні факти, а й побудована на висловах тих, хто працює та навчається у школі, тому вона вийшла такою теплою, і її хочеться читати.

Не забули ми і про символіку, адже наша школа, як своєрідна маленька держава має свій герб та гімн. Має вона і п’ять стовпів, на яких тримається та своєрідне дерево роду, за яким роками дбайливо доглядають класні керівники та голови батьківських комітетів.

Не менш цікавими є сторінки про так званих «першопрохідців» - вчителів, що зберегли вірність п’ятій школі з 1987 року. Ви дізнаєтеся хто такі шкільні бджілки, любослови та літописці, шкільні євро інтегратори, поліглоти школи, повелителі цифр та формул, творці мистецтва та спорту.

Процес підготовки книги про школу продемонстрував, не лише, яку багату історію має наш навчальний заклад, а і які високі результати дає спільна щоденна наполеглива і часом рутинна праця.  Ми маємо успіхи у становленні духовності наших учнів та патріотизму. Саме цьому присвячені розділи «Духовність – храм душі людської», «Героям слава!», «Ми стояли за мрію», «Школа гордиться своїми Героями!», «Свою Україну любіть». Для написання цих розділів велася пошукова робота про випускників-учасників ОУН-УПА, активних учасників Євромайдану та учасників бойових дій у зоні АТО. Створено надзвичайно цікавий проект «Конституційна реформа України: погляд із-за шкільної парти».

Здобутків школи за ці роки дуже багато. Навіть складно зупинитися на чомусь одному. Тож ми вирішили детальніше розповісти про те, чим славиться наша школа, а саме – про міжнародні відносини. Юні посли 5 школи у Сполучених Штатах Америки, іноземні волонтери із Канади, Фінляндії, Нідерланд, Індії та Єгипту, міжнародні проекти у Данії, Австрії, Німеччині, Норвегії, Бельгії, Швеції та Польщі, пришкільний англомовний табір «Summer adventure» та найцікавіші фотографії чекають вас на сторінках альманаху.

Шкільний дзвінок – коротка мить, але ця нотка прозвучала у житті багатьох поколінь учнів, що вже випурхнули із завжди привітно відчинених дверей п’ятої школи. Наших випускників можна зустріти в усіх вищих навчальних закладах, на управлінських посадах, у владних структурах. Приємно, що вони радо відгукнулися на наше прохання написати свої спогади про те, якою вони запам’ятали та який старт у житті їм дала п’ята школа.

Фактично, кожна людина – кожен вчитель та кожен учень – мають власну історію, і ця історія має своє місце в загальній історії школи. Тож не дивно, що практично третина альманаху присвячена класним колективам, Цьому передувало написання творів на тему «Мій клас – найкращий» та «Моя школа – найкраща», відбір найоригінальніших висловів. Як результат - створення яскравих фото презентацій.

Звісно, що об’єднують нас не лише уроки, не лише режим роботи, а й особливий, піднесений дух школи, що робить її  нашим другим домом. Зі сторінок книги ви зможете дізнатися, що таке п’ятий елемент п’ятої школи, що цікавого прочитати на шкільному сайті, які гуртки функціонують та які свята проходять.

Як усі ми добре знаємо: мистецтво врятує світ. Наскільки талановиті наші вчителі та учні ви можете переконатись заглянувши у відповідний розділ, перелиставши «Поетичну вітальню», та прочитавши першовересневі та першочервневі поради директора школи.

Гортаючи сторінки даної книги, ви побачите розмаїття спогадів, ідей, думок та цікавих проектів випускників минулих років і сьогоднішніх учнів, вчителів і батьків, які вірять у щасливе майбутнє нашої школи і не жалкують, що пов’язали із нею частину свого життя. Ми горді із того, що стало престижним навчатись чи працювати у школі №5 міста Тернополя! З ювілеєм, рідна школо!

Щуцька Дарія, голова учнівського самоврядування школи

Натисніть на картинці, щоб перейти до перегляду альманаху

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями