Новорічні вихідні: 7 приємних справ для батьків і дітей

28.12.2021   Administrator   Категорія: Інформація для батьків

Що може бути краще, ніж свято? Правильно, очікування свята! «Освіторія» пропонує для батьків чимало варіантів приємних і пізнавальних занять із дітьми, які допоможуть зробити цей холодний час року надзвичайно теплим, затишним і магічним.

Пакуємо подарунки та підбиваємо підсумки року

Якщо вважаєте, що підсумки року важливо підбивати тільки дорослим — дарма! Для дітей це не менш важливо. Передивіться всі фото за рік. Якщо ви кінестет і любите торкнутися вражень руками й погортати сторінки, оберіть найяскравіші світлини та замовте супермодний нині фотобук: одна така книга може вмістити від 30 до 300 фото. Згадайте всі ваші спільні мандрівки, запитайте в кожного, хто чого навчився нового цього року, у чому став кращим. Згадайте про важливих для кожного друзів. Посумувати й згадати втрати й печалі теж важливо, адже так ви їх відпускаєте та залишаєте в старому році.

Також запропонуйте дитині не тільки обрати подарунки для близьких, а й самостійно загорнути їх в яскравий папір, який кожний обере до смаку. Можна зробити додатковий декор — ялинкові гілочки та шишки, пофарбовані білою фарбою, стрічки й банти. Це заняття захопливе, але все ж подивіться кілька навчальних відео про загортання подарунків на YouTube.

Влаштовуємо День новорічної іграшки

Кажуть, що більше нових іграшок з’явиться на ялинці, то більше бажань у новому році здійсниться. Тому оберіть день, коли ви з дітьми підете купувати блискучі різнобарвні прикраси, та домовтеся, що кожна іграшка здійснить у 2022 році маленьку (чи велику) мрію.

Якщо ви проживаєте в Києві чи збираєтеся навідатися в столицю з дітьми — до 30 грудня відвідайте екскурсію на фабрику ялинкових прикрас (вартість — 600 грн).

Там ви побачите іграшки-шедеври з усього світу — старовинні й сучасні та зможете зацінити родзинку виставки — колекцію «Санта Ермітаж». На скляних ялинкових кулях художники фабрики відтворили картини Рембрандта, Далі, Мікеланджело, Куїнджі, Моне. На створення колекції пішло більш ніж два роки, а кулі існують тільки в одному екземплярі.

Звичайно, ви побачите на фабриці процес створення авторської ялинкової іграшки з нуля, побуваєте в склодувному цеху, зможете долучитися до «засріблення» прозорої кулі, а в художньому цеху майстри відкриють таємниці техніки розпису та можуть нанести на вашу кулю пам’ятний надпис.

Закохуємо дітей у добрі справи

«Освіторія» вже писала про сценарії заходів, які ламають стереотипи про благодійність, а ці кілька тижнів до Нового року — ідеальний час, щоб зацікавити дитину цією темою. Поговоріть про те, що новорічних див чекає кожна людина незалежно від віку та статусу. А є ще й ті, хто шалено потребує нашої підтримки, і ця допомога зробить їх щасливішими.

Дітей віком до 12 років можете запитати: «Як думаєш, кому потрібна наша допомога?» Разом ви дійдете думки, що слід допомагати слабким, хворим, тим, хто потребує захисту. Можливо, дитина згадає про котів чи собак-безхатьків, і ви підготуєте разом пакунок потрібних дрібниць та корму для безпритульних тварин або відвідаєте притулок, встановите симпатичну годівницю для птахів у парку.

Звісно ж, ви згадаєте про людей похилого віку, безпритульних і хворих. Запитайте в дитини, чи хоче вона написати листа з новорічними вітаннями стареньким бабусям і дідусям у будинки для самотніх, який їх підбадьорить і подарує усмішку. Можливо, ваш школяр зробить і підпише різдвяну листівку українським воїнам на фронт — хлопцям теж хочеться людського тепла та уваги. До листів можете додати невеликі подарунки.

Щоб допомогти онкохворим дітям, оберіть разом з дитиною, кому ви зможете подарувати дещо безцінне — шанс на одужання. Достатньо відкрити сайт благодійного фонду «Запорука» чи фонду «Таблеточки» та обрати підопічного чи проєкт допомоги — це наблизить діток до одужання і дасть шанс відсвяткувати наступний Новий рік не в лікарняній палаті. До того ж у січні увага до благодійності йде на спад, а запаси ліків треба поповнювати постійно.

Пробуємо всю родину в ролі DJ на Дні меломана

Спробуйте влаштувати невелике змагання серед домашніх — кожен з родини має обрати 5 новорічних пісень. Потім на домашній музичній нараді кожен вмикає свої треки, а той, хто відгадає найбільшу кількість мелодій, отримує приз. Усі зібрані родиною пісні сформують ваш новорічний плейліст.

І не Сінатрою єдиним: зверніть увагу на саундтреки з фільмів (наприклад, «Полярний експрес», «Один вдома», «Відпочинок за обміном», «Ніч перед Різдвом», «Едвард Руки-ножиці», з мюзиклу «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Реальна любов», «Диво на 34-й вулиці», «Падав торішній сніг»).

У святкові вихідні долучіться і до високого мистецтва. Музей Ханенків у Києві підготував цілу низку сімейних різдвяних подій. Тут і екскурсія-концерт (2 та 9 січня 2022 року), і театральна майстерня для дітей (5–6 січня 2022 року), і родинні музичні вечори класичної музики (26 грудня 2021 року). Зауважте, на всі події потрібна попередня реєстрація.

Челендж «Місяць без сміття»

Природі допомога потрібна не менше, ніж людям. Спробуйте разом з дитиною уявити масштаби екокатастрофи на Землі через 100 років, якщо відходи продовжуватимуть надходити на сміттєзвалища з такою ж інтенсивністю, як це відбувається зараз. Якщо раніше не мали досвіду сортування відходів, організуйте сімейний челендж «Місяць без сміття». Виділіть на балконі ящик, в який окремо складайте скляні та паперові відходи, пластикові пляшки, пакетики, батарейки.

Детальна інструкція, як правильно сортувати сміття — тут, але якщо ви новачок у цій справі — привозьте відходи на станцію, а волонтери все розкажуть та покажуть на місці. До речі, на станції глибокого сортування «No Waste Recycling Station» у Києві ви можете не тільки навчитися сортувати, а й принести сюди речі та книжки для обміну з іншими.

Робимо дизайнерську футболку та кухлик власноруч

Це щось на кшталт дитячого новорічного «корпоративу», тільки після свята залишаються не пакуночки із солодощами, а крутезна річ. Наприклад, ви можете сходити з дитиною на майстер-клас із розпису футболок. Для цього не обов’язково навіть гарно малювати — художники допоможуть із втіленням ідей і дадуть правильні підказки. Завдяки спеціальним стійким фарбам річ можна буде прати багато разів у дбайливому режимі.

А як щодо пісочної анімації чи кавового живопису для доросліших хлопців і дівчат? Діти будь-якого віку будуть раді можливості зліпити тваринку з глини та спробувати сили на гончарному крузі, а через два тижні забрати свої творіння та пити з них чай чи їсти суп.

Печемо імбирні пряники та печиво з передбаченнями

Пряний аромат і смак імбирного печива на всі сто калорій (перекреслено) відсотків асоціюється з новорічними святами. Запитайте дітей, яких улюблених персонажів з мультиків чи казок вони хотіли б втілити у випічці та намалювати їхній образ глазур’ю на печиві. Хутчіш до втілення!

250–300 г борошна
100 г вершкового масла кімнатної температури
100 г цукру
1 яйце
2 столові ложки меду
0,5 чайної ложки соди
2 чайні ложки імбиру  (найкраще — натерти свіжого)
1 чайна ложка кориці
Гвоздика, кардамон, духмяний перець, мускатний горіх, какао, цедра лимона (за бажанням).

З’єднайте тепле масло, цукор і соду, перемішайте міксером до однорідної маси. Додайте яйце та продовжуйте збивати. Потім влийте теплий мед, спеції, додайте імбир, всипте борошно, ретельно вимісіть тісто. Поставте місткість у холодильник — так тісто стане твердішим та пластичнішим. Розкатайте його до товщини 0,5 см та виріжте ножем потрібну форму — Дарт Вейдер, ракета, Дід Мороз, зірки чи напівмісяці — опирайтеся на фантазію. Перекладіть тісто на деко та випікайте до золотистого кольору (8–10 хв). Білою глазур’ю прикрасьте ваше суперпечиво і насолоджуйтесь!

Якщо хочеться додати в кулінарний процес містики й чарів, зробіть печиво з передбаченнями — нехай їх напишуть діти. Такі ж передбачення можна повісити на ялинку чи підкласти кожному під тарілку в новорічну ніч. Головне — вірити, що все здійсниться.

Джерело: osvitoria.media

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями