Чи мобільний телефон і справді найкращий подарунок?

16.02.2017   Administrator   Категорія: Інформація для батьків

Погодьтесь, що мобільний телефон є одним із найбажаніших подарунків, особливо мріють про нього дітлахи. Навіть зовсім дрібна малеча, яка ще й писати не вміє, старанно вимальовує «мобілочку» в листах до святого Миколая чи до Діда Мороза. Мобiльнi i справдi полегшують життя батькам, завжди можна зателефонувати й дізнатися, де твоя дитина, чому затримується. І взагалі, тримати руку на пульсі. А тепер іще й з’явилася послуга, з допомогою якої можна простежити, де саме перебуває ваше чадо. Та, мабуть, усе-таки не варто надміру захоплюватись цим новітнім і таким зручним винаходом.

Мобільники шкідливіші за куріння

   Лiкар Віні Куран, вiдомий фахiвець з онкологічних за­хворювань, опублiкував пiд­сумки свого останнього дослiдження, якi свiдчать про те, що мобiльнi телефони за­вдають значно бiльше шкоди, нiж курiння. У користувачiв із десятирiчним «стажем» ризик розвитку раку i збільшується удвiчi. Якщо вiрити В. Куранові, то незабаром рівень смертності від користування мобільником перевищить рівень смертності від куріння. А пристрасть до до цигарки що­рiчно вбиває близько п'яти мiльйонiв осiб.

Мобільний і діти

   2001 року управління досліджень Європейського парламенту опублікувало доповідь із рекомендаціями для всіх держав-членів Євросоюзу запровадити заборону на користування мобільними телефонами дітям, які не досягли підліткового віку. В доповіді порадили вилучити з продажу іграшкові мобільники і відмовитися від розрахованої на дітей реклами цього виду зв’язку, щоби не формувати в них надто раннє зацікавлення. У доповіді наполягають на тому, що дитячий мозок особливо підвладний шкідливій дії електромагнітних полів, руйнується також кровотворна система.

   Американська академія педіатрії (АПП) виступила з рекомендацієми щодо обмеження часу, який діти проводять перед екранами мобільних пристроїв, комп’ютерів, телевізорів і приставок.«Надмірне медіа-споживання спричиняє ожиріння, погану успішність у шоклі, агресію і поганий сон». – попереджає Марджорі Хоган, педіатр і один із авторів доповіді.

   Забороніть дітям користуватися смартфоном або планшетом під час їжі й одразу після сну. Час користування обмежте двома годинами на день. Окрім того, у спальнях дітей немає бути телевізорів і під’єднаних до Інтернету пристроїв.

   У нейродіагностичному науковому інституті в Іспанії ще 2001 року виявили, що в 11-13-річних дітей, які дві хвилини розмовляли стільниковим телефоном, зміна біоелектричної активності мозку зберігається ще дві години після того, як вони покладуть слухавку. В Брістольському університеті в Великобританії торік закінчилися дослідження, які засвідчили зна­чне сповільнення реакціі в lО-11-річних дітей, які використовували мобільний теле­фон стандарту GSM. Аналогічні підсумки отримали фіни в університеті міста Турку, які спостерігали за групою дітей 10-14-ти років.

   Англійські експерти вважають, що електромагнітне поле сотового телефону суттєво послаблює імунну системy дитини.

Поради користувачам мобільного зв'язку - і· великим. і маленьким

  • розмовляти мобільним телефоном варто не більше ніж годину на день. Спілкуйте­ся лаконічно і лише за потреби. Ліпше частіше, але коротко;
  • набравши номер, не від­разу підносьте мобілку до вyxa. Полічіть до п'яти. Так ви уникнете діі потужнішо­го сигналу, який антена мобільника випромінює після набору номера. Знайшов­ши потрібного абонента і і встановивши з ним зв'язок, апарат перейде на режим зниженої потужності випро­мінювання;
  • не купуйте мобільних дітям до 9-10-ти років або бодай купуйте найпростіший із якомога меншою кількістю функцій;
  • вагітним абсолютно не­допустимо носити мобільні телефони на шиї, а лише в су­мочці, і бажано користуватися ними тільки у крайньому разі;
  • антена здебільшого в те­лефонів розташована зі зворотного боку екрана. Тому тримати апарат потрібно зни­зу, так, щоби не закривати до­лонею антену і не створювати перешкоди для проходження сигналу. Перешкоду у вигля ді руки ваша мобілка сприй­має як збільшення відстані до базової станції і починає пра­цювати зі значно більшою по­тужністю;
  • опромінення від теле­фону значно зростає під час розмови в салоні автомобі­ля чи· автобуса. Потужність сигналу там може зростати вп'ятеро-вшестеро, до того ж опромінюються й інші па­сажири;
  • варто використовувати навушники чи блютуз;
  • купуючи мобільник, ознайомтесь із технічним паспортом і знайдіть там SAR-показник, який позна­чає поглинуту потужність. Обирайте телефон із мен­шою максимальною потуж­ністю випромінювання;
  • розмовляйте стаціона­рним.

Інформація для роздумів

   Російські вчені проводи­ли дослідження, спрямовую­чи електромагнітні хвилі на жаб, унаслідок цього у тва- . ринок зупинялося серце.

***

   Американські дослідники поклали мобільний телефон до вулика. У підсумку 80% бджіл назад не повернулися, вони втратили здатність орі­єнтуватися в просторі.

***

   У любителів порозмов­ляти мобільним часто заго­стрюються алергічні реакціі та бронхіальна астма: елек­тромагнітні хвилі змінюють структуру клjтин.

Оксана Максимяк

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями