Найцікавіші події 2013-2014 в ТСШ №5

20.09.2014   Категорія: Новини

 

Найцікавіші події 2013-2014 навчального року в Тернопільській спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов

1. Духовне виховання молодого покоління

1. Навчальний рік розпочинаємо у церкві. Перше  вересня – це початок нового навчального року, нових звершень і злетів. Кожного року, традиційно, учні ТСШ№5 розпочинають навчальний рік Божественною літургією у Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Священик благословляє усіх на плідний навчальний рік, дає настанови і навчає мудрості.

       

2. Розважання над іконою. Тернопільський край є одним із найблагословенніших у цілій Україні, адже його оберігає більше 20-ти Чудотворних Богородичних ікон. Можливість приймати у стінах школи виставку копій чудотворних ікон Пресвятої Богородиці Тернопільського краю учні та вчителі школи вважають особливим Божим дарунком. Адже протягом цілого місяця, у часі великого посту уся шкільна спільнота перебувала під покровом Богоматері, довіряючи їй усі свої турботи, прохання, розділяючи радість і смуток. Підсумок цього заходу був зосереджений на подячній молитві до Богородиці, котру провадив отець-доктор Віталій Козак, протопресвітер м. Тернополя, в якій взяли участь також  учні та вчителі нашої школи.

Розважання над іконою      Розважання над іконою

3. Благословення у життя. Одностайним було рішення випускників 2014 року завершити навчальний рік літургією у храмі. Після свята Останнього дзвоника одинадцятикласники мали можливість подякувати Богові за ті дари, якими Він їх обдарував, і завдяки яким вони успішно закінчили навчання у школі, а також попросити благословення на майбутнє, адже кожного чекає незвідана дорога у доросле життя. Тому усі батьки, учні та вчителі ревно молилися до Бога і просили ласки для здійснення усіх мрій та планів на майбутнє.

Благословення життя      Благословення життя

4. Загальношкільна проща до Зарваниці.  Щороку, першого червня, у День захисту дітей, Тернопільська спеціалізована школа №5 має духовну віднову – паломницьку поїздку до Марійського Духовного центру села Зарваниця. Учителі та сотні дітей, на чолі з братами-семінаристами, вирушили й цьогоріч до Зарваниці, щоб подякувати Богові за минулий навчальний рік. Після Святої літургії студенти Духовної семінарії імені Патріарха Йосипа Сліпого проводять духовні науки для учнів та вчителів, моляться разом з ними Хресну дорогу, омиваються свяченою водою в купелі св. Анни,  також організовують різні забави, навчають духовних пісень.  П’ята школа може гордитися такою традицією, адже духовне виховання юного покоління – це величезний крок у розвитку гідної, цілеспрямованої, духовної особистості.

Проща у зарваницю      Проща у зарваницю

2. Міжнародне співробітництво

1. Спільний українсько-польський проект стартував у вересні 2013 і тривав по червень 2014 року. Основним керівником даного напрямку роботи була волонтерка, представник All-Ukrainian Association for Youth Cooperation ALTERNATIVE-V, Ukraine, громадянка Польші, Магдалена Ольшовець.  Її  творча співпраця із вчителями іноземних мов школи полягала в організації позакласних заходів з іноземних мов, зустрічей з молоддю різних країн (Франції, США, Нідерландів, Нігерії , Іраку), проведенні занять євроклубу, екологічних заходів та акцій милосердя.

2. Співпраця з навчальними закладами США. Учні школи є активними учасниками Програми обміну майбутніх лідерів FLEX. Протягом минулого навчального року на навчанні в США за даною програмою перебувала учениця 11-А класу Скакодуб Анна-Марія, зусиллями якої прокладений своєрідний міст співпраці між американським навчальним закладом Leola High School (штат Південна Дакота) та ТСШ №5. Обмін досвідом між колегами-педагогами та спілкування учнів-однолітків з України та США через Інтернет мережу сприяє удосконаленню навчально-виховного процесу та поглиблює міжнародну співпрацю.

3. «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь...»  

Відомі слова Великого Кобзаря є не лише девізом школи, але й стали цього року лейтмотивом урочистих заходів, проведених у школі з нагоди святкування 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка протягом березня 2014р. У рамках  місячника:  книжкова виставка творів Кобзаря; конкурс стіннівок «Мій Шевченко», малюнків до творів Т. Г. Шевченка, виразного читання «Якби ти нас, Тарасе, чув…»; усний журнал для учнів початкових класів «Наш Шевченко», проведений учнями 10-11 класів; перегляд фільмів «Назар Стодоля», «Наймичка»; а також літературно-музичні композиції «Гра  долі», «Він був,  як зірка осяйна, на синіх небесах глибинних». Учні 10-11 класів взяли активну участь у міському брейн-рингу «Що? Де? Коли?»,  найактивніші представники 6-А та 8-А класів були задіяні у літературному квесті.

Шевченківські дні      І чужого научайтесь, й свого не цурайтесь

4. Лише творчий вчитель здатен виховати творчого учня

2013- 2014 н.р. –  рік створення театральної студії педагогів школи. Успішний дебют –українські вечорниці за мотивами творів класиків української літератури, грудень 2013р.

Творчість вчителів

5. Стежками рідного краю

Уже традиційними стали екскурсії педагогічного колективу з нагоди Дня працівника освіти. Олеський замок, Золочівський палац,  Кременець з величною горою Бонною, зелене диво Скоморох та багато інших туристичних принад Тернопільщини та сусідніх областей уже відвідали педагоги.  У жовтні  цього навчального році вчителі оглянули Микулинецький замок, палац та костел.

    Найцікавіші Події Проща В Зарваницю

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями