На шлях я вийшла ранньою весною…

26.02.2021   Administrator   Категорія: Новини

Світ не знав такої поетеси. Безсмертна іскра Прометея запала глибоко в її серце і загорілася ясним вогнем. В промінні цього вогню світ пізнав творіння української поетеси, пройняті філософськими роздумами про людину очікуваного майбуття, сповнені незборимої сили заперечення зла і ствердження добра. Ця поетеса – Леся Українка.

Вона – наша землячка, наша гордість, наш дороговказ. А у 2021 році, 25 лютого, відзначаємо 150-річчя від дня її народження. Урочистості були поведені у нашій школі.

Цього дня учні 8-А класу під керівництвом вчителя української мови та літератури Стецик Н.П. провели усний журнал: «Ні, я жива, я вічно буду жити…» для учнів школи.

До уваги присутніх була представлена книжкова виставка, ілюстрації творів, а також стіннівки «Стежками Лесі Українки» у коридорі школи, де учні мали змогу дізнатися про життя і творчість Лесі Українки, багатогранність її таланту, долю, випробування, поринути у казковий світ пристрасного поетичного слова і музики.

Відкрити заново геніальну поетесу може кожен - досить взяти до рук томик поезій, прочитати драматичні поеми, в яких образи чужих культур і народів розкривають «образи рідної неволі». Поетка-борець, що понад усе ставила свободу - свого народу і кожної людини, авторка ніжних інтимних поезій, що вилила в них слова свого зболеного серця, Леся Українка заслуговує, щоб ми її читали, знали, пропагували.
У прикінцевих строфах однієї з поезій Лесі читаємо: «Або погибель, або перемога - Сі дві дороги перед нами стане... Котра з сих двох нам судиться дорога? Дарма! Повстанем, бо душа повстане!» Ці слова Лесі Українки, ця її ідея свободи може бути кредом як для окремої особи, так і для цілого народу!

Про Лесю Українку можна багато цікавого розповісти і дізнатися. Бо її життя – героїчна легенда, і її творила вона, перемагаючи важку хворобу, здобуваючи знання самоосвітою і творячи для нащадків таку неповторно прекрасну поезію. Справжня донька Прометея! Тож знаймо про неї, гордімось нею, берімо все найкраще від неї!!!

 

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями