Екскурсія в історико-меморіальний музей політичних в’язнів [10-В клас]

26.02.2019   Administrator   Категорія: Новини

«Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього»
(М. Рильський)

Нещодавно учні 10-В класу відвідали історико-меморіальний музей політичних в’язнів, розміщений у центрі Тернополя.

Наш екскурсовод  Рекун Уляна Богданівна – справжній  професіонал своєї справи. При відвідуванні виставкових залів музею – камер колишнього слідчого ізолятора  радянської спецслужби, вона детально і водночас емоційно розповідала  про режим утримання політичних в’язнів та методи допитів.

Одна із камер повністю зберегла тогочасний вигляд: у ній темно, волого, здається, що від неї аж віє жахом і смутком. Моторошними були розповіді про карцер та умови життя політв’язнів. Особливу увагу привернула копія посмертної маски героя України Степана Бандери. Із цікавістю ми розглядали справжню форму політв’язнів тих часів.

Однак найбільше закарбувалися у пам’яті не історичні факти, а реальні життєві історії тодішніх в’язнів, від яких відчувався  щем на серці. Наприклад, досі збереглася спеціальна сумка, яку пошила ув’язнена жінка, щоб помістити туди хліб і потроху споживати його протягом важкого робочого дня, адже від виснажливої праці і голоду можна було померти. Вражали розповіді про те, як ув’язнені вишивали голкою, зробленою із риб’ячої кістки, як виготовляли вервечки для молитви із тканини та хліба.

Висловлюємо щиру вдячність класному керівнику Гуменюк Галині Петрівні за емоційну та пізнавальну екскурсію. Сподіваємося, що попереду нас чекають нові цікаві заходи, сповнені незабутніх вражень.

Юрчишин Денис, 10-В клас

 

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями