День безпечного Інтернету у школі

11.02.2019   Administrator   Категорія: Новини

5 лютого 2019 року у світі відзначають День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”. У цей день залучають до дій кожного, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення всіх до важливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду. Цього року до Дня безпечного Інтернету долучилися близько 140 країн з усього світу.

Діти у все більш ранньому віці починають користуватися Інтернетом. Навіть є такі країни, де діти молодші 15 років частіше користуються Інтернетом, ніж дорослі, старші 25 років. Україна зараз намагається долучитися до загальноєвропейської мережі Центрів безпечного Інтернету й очікує відповідного рішення з Брюсселя.

Наша школа всією учнівською громадою підтримала цей проект.  Упродовж дня у школі відбувались цікаві й корисні заходи, присвячені підвищенню знань дітей про кібербезпеку. У різних точках закладу були розміщені QR-коди, відсканувавши  які, всі охочі  могли ознайомитись із  10-ма головними правилами поведінки в мережі та зразу ж пройти тест на закріплення отриманих знань. На уроках інформатики учнів ознайомили із проектом Google «Про Інтернет» та провели урок-вебінар присвячений захисту особистих даних в мережі.

Найцікавішою подією цього дня була лекція, яку підготували для школярів викладач кафедри Кібербезпеки Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Кареліна Олена Володимирівна та найкращий студент цієї кафедри (доречі, випускник нашої школи) Максим Захарків, які розповіли учням про небезпеки, що можуть спіткати їх у мережі.

«До прикладу соціальна мережа Instagram, у якій ви всі, думаю, зареєстровані. У ній ви викладаєте свої фотографії, вказуєте місцезнаходження. На перший погляд, ніби нічого серйозного та небезпечного. Проте є люди, які цим цікавляться, збирають всю інформацію і вони можуть використати її проти вас. Google збирає про вас інформацію навіть частіше, ніж ви думаєте. Він знає вашу історію пошуку, ваше місцезнаходження, абсолютно всі дії в Інтернеті» ― говорить Максим.

Також лектор розповів, яку шкоду користувачу можуть принести хакерські атаки. Велике зацікавлення викликала історія про кібер-персонажів із псевдонімом Anonymous та їхні дії в мережі.

Найбільше всіх зацікавила демонстрація роботи програми для збору даних із персонального комп’ютера користувача, яку створив Максим.

Підводячи підсумки дня, хочемо сказати, що в сучасному світі дуже важко без мережі Інтернет, тому, щоб захистити себе, важливо дотримуватись правил кібербезпеки.

Від імені вчителів інформатики ТСШ №5 із поглибленим вивченням іноземних мов дякуємо кафедрі Кібербезпеки ТНТУ ім. І. Пулюя за цікаву лекцію та сподіваємось на подальшу співпрацю.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями