Новела «Камінний хрест». Інтегрований урок української літератури та історії

29.02.2024   Administrator   Категорія: Інтегровані уроки

Тема уроку: Новела «Камінний хрест» - психологічне розкриття теми еміграції. Історична основа твору
Вчителі: Киянчук Ольга Іванівна, Коваль Сергій Васильович

«Камінний хрест» — єдиний відгук Стефаникового серця на трагічні для українського народу події, що відбувалися в його краї наприкінці XIX — початку XX століття. Але який?..» (Н. Горик).

Цікавим було повідомлення вчителя історії Коваля С. В. про причини масової еміграціїукраїнців.

На початку XX ст. почалася еміграція українського населення до Америки. Причинами такого явища стали безземелля та малоземелля, безробіття, нестерпні податки. Уряди США, Канади, Бразилії заохочували масове переселення з-за кордону.

Хто ж були ці перші емігранти? Що спонукало їх покинути рідні домівки і їхати у безвість?  (презентують результати роботи свого дослідження учениці Дзюбик А. та Кутна А.)

А як розцінював письменник еміграцію? Звичайно, як непоправну  трагедію, вимушений розрив з батьківщиною без жодної надії на повернення.

… То, можливо, еміграція була і є для них порятунком? Чому ж так багато болю і трагедії в рядках новели «Камінний хрест»?

Новела і сьогодні звинувачує  і кличе до роздумів. Знову емігранти-журавлі покидають  Україну, тікають від безробіття, від безглуздя, яке твориться у нашій країні, вже у своїй незалежній державі. Знову – людські трагедії, розлуки, зневіра.

Трагедія, що відбулася століття тому в хаті головного героя новели “Камінний хрест” Івана Дідуха, у його зболеній душі, душах сотень тисяч галичан, спонукає нас замислитися над сенсом життя, долею України і власною долею.

Минають роки і століття, відходять у небуттяпокоління людей, змінюютьсяїхнівірування і звичаї, а « Камінний хрест» не перестає хвилювати нас драмою людського серця. Чому? Риторичне запитання, чи не так?

    Інтегровані Уроки

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями