Навчальне заняття німецької мови та фізики за методикою CLIL

15.05.2023   Administrator   Категорія: Інтегровані уроки

11 травня вчителями Мариніною Ольгою Іванівною та Кравчишиним Анатолієм Тарасовичем проведено навчальне заняття німецької мови та фізики за методикою CLIL. Учні 6-Б класу опрацьовувати тему «Schule. Im Physikunterricht» з німецької мови, вивчали фізичні явища оптики та проводили цікаві досліди за допомогою інструментів, наданих Goethe-Інститутом (CLIL-валіза). 

CLIL-валіза надає широкі можливості інтеграції в уроки іноземної мови окремі фізичні теми, проводячи з учнями експерименти. Зокрема, на занятті учні із задоволенням спостерігали, як поширюється світло, як утворюються світлові промені та дзеркальні зображення, вчилися розсіювати та фокусувати світло. Школярі вивчали, що таке заломлення світла і як працює камера-обскура, який принцип дії фотоапарата, телескопа та бінокля. 

CLIL (Content and Language Integrated Learning) - це абревіатура, що позначає освітній підхід в рамках інтеграції фахового і мовного навчання. Предметно-мовне інтегроване навчання — дидактична технологія, що розглядає вивчення іноземної мови як інструмент для вивчення інших предметів, наприклад фізики, математики, музики, біології або інформатики тощо. Вивчення іноземної мови комбінується зі змістом інших фахових галузей. На відміну від традиційних занять з іноземної мови школярі не тільки вивчають німецьку, але разом з іноземною мовою засвоюють і фахові знання на цій мові. Таким чином, цілями CLIL є: З одного боку, вивчення змісту конкретного предмету (математика, інформатика, біологія ...), а з іншого боку, зміцнення мовних навичок поза уроками мови. Іноземна мова, таким чином, інтегрована в предметний урок. 

Цей урок проводився у рамках участі у міжнародному проєкті від Goethe-Інституту "CLIL у моїй школі". Досвід застосування CLIL-методики в освітньому процесі у нашій школі вже не перший: у 2019, 2021 роках проводились CLIL-заняття німецької мови та інформатики.

    Clil Goethe-Інститут

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями