Правила конкурсного прийняття учнів до перших класів на 2017-2018 навчальний рік

10.03.2017   Administrator   Категорія: Правила прийому до закладу

   Правила конкурсного прийняття учнів до перших класів Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов Тернопільської міської ради Тернопільської області на 2017-2018 навчальний рік складено на основі Інструкції про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів), затвердженої   наказом   Міністерства   освіти і науки України від 19.06.2003р. №389, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 04.07.2003р. за № 547/7868 та листа Міністерства освіти і науки України від 14.02.2015р. №1/9-71 «Щодо роз’яснення порядку приймання дітей до першого класу» та наказу управління освіти і науки Тернопільської міської ради № 65 від 02.02.2017 року «Про проведення конкурсного відбору учнів у спеціалізовані школи, гімназії, ліцеї, колегіум у 2017 році».

   До перших класів з поглибленим вивченням  англійської мови приймаються діти, яким, станом  на 1 вересня 2017 року виповнюється шість років і які за рівнем свого розвитку готові до навчання у школі. Прийом до перших класів здійснюється на конкурсній основі.

   Для участі у конкурсі батьки подають у канцелярію школи у період з 25 квітня по 20 травня 2017 року такі документи:

  1. Заяву на ім’я директора школи.
  2. Свідоцтво про народження дитини (оригінал та ксерокопію).
  3. Медичну довідку (ф-26 та картка щеплень).

   Під час реєстрації заяв адміністрація школи повідомляє батьків про час і місце проведення конкурсу.

   Правила конкурсного прийняття оголошуються не пізніше ніж за два місяці до його початку. Оголошення щодо умов і термінів проведення конкурсу розміщується у приміщенні школи та на сайті школи.

   Не пізніше ніж за місяць до початку конкурсу у приміщенні школи та на сайті школи розміщується перелік завдань щодо індивідуального психолого-педагогічного обстеження дітей.

   Вступні випробування проводяться  конкурсною педагогічною комісією, яка затверджується наказом директора школи за погодженням із радою школи.

   Така   перевірка   проводиться   шляхом  проведення усної співбесіди (до 20 хв.) у міру поступлення заяв в присутності батьків дитини або осіб, що їх заміняють.

   Співбесіда з дитиною, яка вступає до 1-го класу з поглибленим вивченням іноземних мов, включає перевірку рівня загального розвитку дитини, її функціональної готовності до систематичного навчання та здатності до поглибленого вивчення іноземних мов, а саме:

  1. Загальний психічний розвиток дитини:
    • загальна обізнаність і сформованість пізнавальних функцій (увага, пам’ять, сприймання, мислення, мовлення, уява).
    • порівняння відомих предметів (схожість і відмінність).
    • знаходження спільної ознаки для групи предметів.
  2. Достатній інтелектуальний розвиток дитини:
    • орієнтування в змісті доступного для віку оповідання, сюжетного малюнка (пояснення дій персонажів);
    • розвиток мовлення (правильність вимови, узгодження слів у реченні, поширеність речень, вживання різних частин мови, словниковий запас).
  3. Рівень сформованості сприймання дитини:

- оперування сенсорними еталонами: кольором, формою, величиною.

  1. Зорово-моторна координація:
    • штрихування та розфарбовування контурних зображень, їх копіювання;
    • малюнок за власним задумом.
  2. Оперування певними предметно-кількісними відношеннями:
    • порівняння предметів за розміром, формою;
    • орієнтуванням в просторі і часі.
  3. Рівень емоційно-вольової та соціальної зрілості.
  4. Здатність до свідомої регуляції поведінки.
  5. Вміння співпрацювати з дорослими.

   Результати співбесіди оформляються у вигляді протоколу конкурсної педагогічної комісії із виставленими балами і повідомляються батькам не пізніше 5 днів після її  проведення. Дітям учасників АТО відповідно до рішення ради школи від 20 лютого 2017 року (протокол № 4) додатково нараховується десять пільгових балів.

ПОРЯДОК   ЗАРАХУВАННЯ:

   Підсумки   конкурсу    підводяться    на  засіданні конкурсної  педагогічної  комісії  до 31 травня 2017 року, яка приймає рішення про зарахування учасників конкурсу до першого класу.

   При наявності вільних вакантних місць проводиться повторний відбірковий тур у терміни, визначені наказом директора школи, але не пізніше 14 серпня 2017 року.

   Діти, які успішно пройшли конкурсний відбір, зараховуються до першого класу наказом директора, що видається на підставі рішення конкурсної комісії, який видається не пізніше 5-ти днів після прийняття рішення конкурсною комісією.

   У разі незгоди з рішенням конкурсної педагогічної комісії, батьки можуть звернутись до голови цієї комісії з апеляцією, яка подається протягом трьох днів з дня оголошення результатів конкурсу і розглядається протягом тижня з дня подання. Така ж апеляція може бути подана і в управління освіти та науки Тернопільської міської ради.

   Діти, які після зарахування до першого класу, не приступили до занять без поважних причин протягом 10 днів після початку навчального року, відраховуються із школи. 

Правила конкурсного приймання учнів до перших класів
на 2017-2018 навчальний рік, 
що працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України»

1. Загальні положення конкурсу

1.1. Дані Правила визначають основні організаційні засади здійснення конкурсного відбору учнів до 1-х класів, що працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України».

1.2. Дані Правила розроблено відповідно  до наказу Міністерства освіти і науки України від 19 червня 2003 року № 389 «Про затвердження Інструкції про порядок конкурсного приймання дітей (учнів, вихованців) до гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів)».

1.3. Метою конкурсного приймання учнів до класів, що працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України», полягає у формуванні колективу учнів з високим інтелектуальним потенціалом, який забезпечує готовність до інтенсивної навчально- пізнавальної діяльності за науково-педагогічним проектом «Інтелект України».

1.4. Дані Правила поширюються на дітей, батьки яких виявили бажання навчати їх у класах, що працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України».

1.5. У конкурсі можуть брати участь діти, яким станом на 1 вересня 2017 року виповнилося 6 років незалежно від місця проживання.

1.6. Конкурсні випробовування здійснюються на безоплатній основі

2. Організація конкурсу

2.1. Правила конкурсного прийняття оголошуються не пізніше ніж за два місяці до його початку. Оголошення щодо умов і термінів проведення конкурсу розміщується у приміщенні школи та на сайті школи. Не пізніше ніж за місяць до початку конкурсу у приміщенні школи та на сайті школи розміщується перелік завдань щодо індивідуального психолого-педагогічного обстеження дітей.

2.2. Випробування в рамках основного конкурсного приймання до 1-го класу проводяться в період з 25 квітня по 20 травня 2017 року.

2.3. За наявності вільних місць у класах, які працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України», проводиться додатковий конкурсний добір у червні.

2.4. Для участі у конкурсі батьки подають у канцелярію школи у період з 25 квітня по 20 травня 2017 року заяву на ім’я директора школи. Під час реєстрації заяв адміністрація школи повідомляє батьків про час і місце проведення конкурсу.

2.5. За наявності вільних місць у серпні, але не пізніше ніж за тиждень до початку нового навчального року, може проводитись додаткове конкурсне приймання за таких самих умов, що й основне.

2.6. Додаткове конкурсне приймання, як виняток, може відбуватися протягом навчального року за наявності вільних місць за таких самих умов, що й основне. При цьому наповнюваність класів не повинна перевищувати 30 учнів.

2.7. Для проведення вступних випробувань створюється психолого-педагогічна комісія, склад якої затверджується наказом директора за погодженням з радою школи.

2.8. До участі в конкурсі допускаються діти на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, що подається на ім’я директора школи. Крім заяви, подаються копія свідоцтва про народження та медична картка дитини встановленого зразка.

3. Проведення конкурсу

3.1. Конкурсне приймання дітей, які вступають до 1-го класу, проводиться у формі співбесіди з дитиною в присутності її батьків або осіб, які їх замінюють.

3.2. Співбесіда з дитиною, яка вступає до 1-го класу, включає виконання комплексу діагностичних завдань для перевірки рівня загального розвитку дитини, її функціональної готовності до систематичного навчання та здатності до успішного навчання за науково-педагогічним проектом «Інтелект України». Цей комплекс розроблено творчою групою науковців – психологів і педагогів, які здійснюють науково-методичне супроводження проекту «Інтелект України», який пройшов наукову експертизу та затверджений науковим керівником проекту. Не допускається перевірка знань та умінь дитини понад обсяги державних вимог.

3.3. Чисельність психолого-педагогічної комісії для співбесіди з дитиною, яка вступає до 1-го класу, не може перевищувати трьох осіб, включаючи практичного психолога. Співбесіда не повинна тривати більше, ніж 30 хвилин.

3.4. Дітям  учасників АТО відповідно до рішення ради школи від 20 лютого 2017 року (протокол № 4) додатково нараховується десять пільгових балів.

3.5. Результати усного випробування оголошуються в той самий день, письмового – не пізніше, ніж через три дні після його проведення. Списки вступників із виставленими балами вивішуються у приміщенні школи для загального ознайомлення.

3.6. Діти, які хворіли під час проведення конкурсу, зобов’язані подати медичну довідку, на підставі чого їм надається право участі в повторних конкурсних випробовуваннях у терміни, проведення яких визначає директор школи.

3.7. Діти, які не з’явились на конкурсне випробування без поважних причин, до наступних випробувань не допускаються.

 

4. Порядок зарахування

4.1. Діти зараховуються до проектного класу наказом директора на підставі рішення комісії. Зарахування дітей проводиться протягом 5 днів після оголошення рішення конкурсної комісії.

4.2. Для зарахування дитини до школи батьки подають такі документи: копія свідоцтва про народження дитини, медична картка (довідка) встановленого зразка.

4.3. Якщо батьки або особи, які їх замінюють, не згодні з рішенням конкурсної комісії, вони можуть звернутися до голови цієї комісії з апеляцією. Апеляція подається протягом тижня після оголошення результатів комісією і розглядається протягом трьох днів з дня її подання. Для розгляду апеляцій створюється апеляційна комісія, чисельність та склад якої визначаються директором школи. Проведення додаткових випробувань під час розгляду апеляції забороняється.

4.4. У разі, якщо висновки апеляційної комісії не задовольняють осіб, які подали апеляцію, останні можуть звернутися до управління освіти і науки Тернопільської міської ради, яка створює свою апеляційну комісію, рішення якої є остаточним.

4.5. Діти, які зараховані до класу, що працює за науково-педагогічним проектом «Інтелект України», але не приступили до занять без поважних причин протягом 10 днів від їх початку, відраховуються з навчального закладу. На звільнені місця може проводитися додаткове конкурсне приймання.

Матеріали (завдання)
для проведення конкурсних випробувань
по прийняттю учнів до перших класів

 

Співбесіда з дитиною, яка вступає до 1-го класу з поглибленим вивченням іноземних мов, включає перевірку рівня загального розвитку дитини, її функціональної готовності до систематичного навчання та здатності до поглибленого вивчення іноземних мов, а саме:

1. Загальний психічний розвиток дитини:

  • загальна обізнаність і сформованість пізнавальних функцій (увага, пам’ять, сприймання, мислення, мовлення, уява).
  • порівняння відомих предметів (схожість і відмінність).
  • знаходження спільної ознаки для групи предметів.

2. Достатній інтелектуальний розвиток дитини:

  • орієнтування в змісті доступного для віку оповідання, сюжетного малюнка (пояснення дій персонажів);
  • розвиток мовлення (правильність вимови, узгодження слів у реченні, поширеність речень, вживання різних частин мови, словниковий запас).

3. Рівень сформованості сприймання дитини:

- оперування сенсорними еталонами: кольором, формою, величиною.

4. Зорово-моторна координація:

  • штрихування та розфарбовування контурних зображень, їх копіювання;
  • малюнок за власним задумом.

5. Оперування певними предметно-кількісними відношеннями:

  • порівняння предметів за розміром, формою;
  • орієнтуванням в просторі і часі.

6. Рівень емоційно-вольової та соціальної зрілості.

7. Здатність до свідомої регуляції поведінки.

8. Вміння співпрацювати з дорослими.

Протокол індивідуального психолого-педагогічного обстеження та додатки до  нього додаються.

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями