Дитина-лідер: 11 ознак, щоб перевірити сина чи доньку

24.10.2021   Administrator   Категорія: Батькам

Ви мрієте, щоб ваша дитина стала лідером? Таким, що веде за собою та надихає інших? Певно, що так. За якими ознаками можна розпізнати хист до лідерства? І як розвинути в дитині лідерські навички, завдяки яким вона вміло керуватиме власним життям та буде готова до викликів мінливого світу? Підготували для вас чекліст із 11 пунктів. Готові перевірити своїх юних лідерів?

 

Ваша дитина співчуває іншим і проявляє доброту до інших дітей? Це добрий знак: із цієї маленької людини може вирости великий лідер. Також зверніть увагу, чи дитина охоче спілкується з людьми в новій обстановці. Співпереживання й соціальна компетентність — надзвичайно цінні лідерські якості.

Діти з лідерською жилкою беруть на себе відповідальність: залюбки виступлять головним координатором шкільного проєкту, стануть ведучим шкільного радіо, боротимуться за посаду президента шкільного самоврядування. Вони впевнені у собі. Можливо, навіть дещо самовпевнені.

Діти-лідери — гнучкі. Вміння пристосовуватися до різних життєвих ситуацій — важлива лідерська ознака. Якщо дитина вміє адаптуватися до різних умов та не боїться демонструвати свої сильні сторони в різних компаніях — у вас у родині зростає пластичний і сильний лідер. Окрім того, вміння бути зібраним у стресових ситуаціях — ще одна характеристика лідерського потенціалу.

Діти-лідери — трішечки хитрюги, можуть зманіпулювати іншими. Часто — несвідомо. Вони вміють так поводитися з однолітками, що ті охоче діляться своїми іграшками, гаджетами та смаколиками і граються саме в ті ігри, в яких зацікавлена дитина-лідер.

У цих дітей ну ду-у-уже багато енергії. Вони сміливі й активні. Їм цікаво все, і вони запитуватимуть дорослих про найдрібніші деталі об’єкта свого інтересу. До речі, самостійно починати розмову вони теж не бояться.

Дитина-лідер не вимагатиме бажане через крики й тим паче істерики. Як і не намагатиметься «вказати місце» своїм одноліткам. Навпаки, лідери вміло привертають інтерес оточення до себе, спокійно аргументують бажання. Вони можуть придумати гру й запросити до неї інших.

Вас дратує, що дитина часто змінює хобі? Навпаки, маєте цьому радіти. Діти, які готові часто пробувати нові заняття — на шляху до того, щоб стати в житті помітними суспільству лідерами. Чому? Вони готові ризикувати, підлаштовуються під нові умови та полюбляють виклики. Тож дозволяйте чаду розважитись, змінивши футбольну секцію на брейкданс, а гурток чирлідингу на клас скрипки.

Чи вміє ваша дитина починати й завершувати повсякденні справи, не кидаючи їх на півдорозі? А як щодо виконання довгострокових шкільних проєктів? І щоб без допомоги й нагадувань дорослих. Якщо відповідь ствердна — малоймовірно, що у вашої дитини в майбутньому виникатимуть проблеми з постановкою й досягненням цілей. А це дуже важливо для лідерських ролей у соціальному житті.

Здатність приймати рішення на основі інтуїції та дотримуватися вибору — яскрава ознака лідерських вмінь. Лишень згадайте, скільки світових лідерів (і мільярдерів) досягли успіху завдяки тому, що довірились інстинктам та інвестували в себе.

Діти-лідери не чекають, що над ними весь час стоятиме хтось із дорослих та розважатиме. Завжди знайдуть, чим себе зайняти, і придумають активності. Та й залишити їх вдома самих батькам не страшно — вони знають, як впоратись із більшістю домашніх справ.

Ви можете розпізнати дитину-лідера за тим, що вона аналізує поведінку однолітків у різних ситуаціях і ділиться своїми спостереженнями. Такі діти грамотно планують свій день. Прораховують можливий розвиток подій. Роздумують, що зміниться для них особисто після того чи того вчинку.

Лайфхаки для розвитку лідерських якостей дитини

Підвищуйте емоційний інтелект

Доведено, що більшість ефективних лідерів мають високорозвинений емоційний інтелект. Саме завдяки е-інтелекту люди навчаються грамотно управляти поведінкою, долати комунікаційні труднощі та приймати правильні рішення. Але ось що важливо: цих премудрощів діти вчаться у нас, дорослих. До прикладу, спостерігають, як ми висловлюємо сильні емоції в критичні моменти.

 

Дозвольте ризикувати й переживати поразки

Гіперопіка стане на заваді розвитку лідерських якостей. Тільки поразка дає змогу зрозуміти, що означає ризикнути й не отримати бажаного. І змусить замислитись: «А як же мені вчинити наступного разу, щоб перемогти?» Саме тому давайте дітям змогу помилятись — навіть якщо одразу бачите, що «ця витівка ні до чого визначного не приведе». Ок, не приведе! Зате дитина розумітиме, що вона зробила правильно, а що — ні.

 

Вивчіть разом «7 звичок високоефективних підлітків»

Це книга Стівена Кові, що стане для ваших дітей путівником на шляху до успіху. До слова, корисні навички з програми через навчальну діяльність вперше впровадили в Новопечерській школі. То що ж це за 7 чарівних звичок?

 

Я проактивний

  • Я відповідальна людина, я беру на себе ініціативу, я обираю, як діяти, як ставитись, який настрій мати.
  • Я не звинувачую інших у своїх неправильних діях.
  • Для того щоб вчиняти правильно, мені не потрібно, щоб про це хтось попросив, і я вчиняю правильно, навіть якщо ніхто не бачить.

 

Я знаю свою мету

  • Я планую наперед та ставлю перед собою цілі.
  • Я роблю те, що має значення.
  • Я намагаюся бути порядним громадянином.

 

Я роблю спочатку важливе, а потім термінове

  • Я витрачаю свій час на найбільш важливі справи.
  • Це означає, що я кажу ні тому, що мені не потрібно робити.
  • Я встановлюю пріоритети, складаю розклад та рухаюся за планом.
  • Я дисциплінований і добре організований.

 

Я думаю в стилі win-win

  • Я утримую баланс між тим, чого бажаю я, і тим, чого бажають інші.
  • Коли починається конфлікт, я шукаю рішення, за якого обидві сторони виграють.

 

Я спочатку слухаю іншого, а потім пояснюю своє

  • Я вислуховую ідеї та почуття інших.
  • Я прагну побачити ситуацію з точки зору іншого.
  • Я слухаю та не перебиваю.
  • Я слухаю вухами, очима та серцем.
  • Я впевнено висловлюю свої ідеї.

 

Я створюю синергію

  • Я ціную сильні сторони інших людей та навчаюся в них.
  • Я встановлюю гарні стосунки з іншими, навіть з тими, хто на мене не схожий.
  • Я гарно працюю в групі, адже знаю, що в команді ми можемо знайти кращі рішення, ніж поодинці.
  • Коли є два варіанти, я завжди шукаю третю альтернативу.

 

Я вчасно «загострюю пилку»

  • Я правильно харчуюся, займаюся фізичними вправами — піклуюся про своє тіло.
  • Я вивчаю багато нового, і не тільки в школі — піклуюся про свій розум.
  • Я проводжу час зі своєю родиною й друзями — піклуюся про своє серце.
  • Я приділяю час тому, щоб допомагати людям — піклуюся про свою душу.

 

Джерело: osvitoria.media

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями