Щорічна Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства"

14.12.2020   Administrator   Категорія: Заходи

Символом акції проти насильства цього року в Україні був обраний  помаранчевий ґудзик, за допомогою якого об’єднуються частини одягу для того, щоб зберігати комфорт і тепло.

Будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від статі, є порушенням її прав.Тому, з метою забезпечення прав дітей, захисту від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, попередження випадків насильства в сім'ї, у школі в період з 25.11 по 10.12.2020 р. проводились просвітницько-профілактичні заходи.

Під час заходів розповсюджено браслети «Я проти насильства» (2-5 кл.). У коридорах школи було розміщено інформаційні повідомлення та «хмари» слів «#ненасилляце#».Відбувалося розповсюдження інформаційних буклетів для учнів «Насильство починається з дрібниць. Звернися по допомогу» (5-7 кл.).Створено фотоколаж «Ми за світ без насильства».

Проведено акцію "Ця рука нікого не вдарить" серед школярів 4-11 кл., завданням якої було залишити відбиток долоні та пообіцяти собі не вступати у бійки.

Щоб привернути увагу здобувачів освіти до проблеми торгівлі людьми та підвищити їхній рівень поінформованості, учні 5-7 класів були залучені до інформаційно-просвітницької гри "Ліза та її друзі подорожують світом".
Діти в ігровій формі обговорили проблему торгівлі людьми, правила безпечних подорожей, вчилися вірно «збирати валізу» й уникати ризиків. В ході гри діти мали можливість самостійно зробити дзвінок на Національну гарячу лінію з питань протидії торгівлі людьми та отримати від консультанта важливу інформацію про безпечні подорожі за кордон.

Для вчителів було оформлено тематичний куточок: «Як уберегти дитину від насильства.Рекомендації для педагогів».

У вестибюлі школи на стенді для батьків підготовлено куточок «Від миру вдома до миру у цілому світі».Якщо дитина росте в порозумінні та доброзичливому ставленні, то вона вміє знаходити любов у цьому світі!

Також для батьків у вайбер-групах булирозміщені інформаційні пам’ятки «Як уберегти дитину від насильства», «Чим погане тілесне покарання дитини», «Замість покарання – наслідки дій» та ін.

Школярі 1-Б, 2-А, 3-В класів приєдналися до Всеукраїнської хвилі арт-терапевтичного флешмобу «Долоні не для биття». Діти малювали та разом думали, для чого долоньки? Долоньки мають творити добро, малювати мрії, дарувати оплески, обіймати рідних, гріти чиїсь ручки, гратися, триматися за друга.

У  2-А, 3-А, 3-В, 4-Б класах відбулися інформаційні хвилинки «Наше право – життя без насильства».

Для  учнів 2-Б класу проведено заняття «Читання з передбаченням» за казкою Ірен Роздобудько «Дикі образи дикобраза». Діти читали казку та відповідали на запитання. На занятті діти розмальовували метеликів, писали на крильцях риси толерантної особистості, отримали завдання «Водоспад доброти», які необхідно виконати для того, щоб змінювати світ на краще.

Проведено інтерактивне заняття у 7-В класі на тему: «Стоп булінг». На занятті діти виконали вправу «Факт чи міф», слухали про насильство та виявляли, що є правдою, а що – ні.

Відбувся психологічний тренінг «Скажемо насильству: «Ні!» у 5-В класі. Діти писали про себе на лініях відбитка пальця, описували свою унікальність,вчилися розрізняти різні види насильства за допомогою ситуацій, висловили свою позицію стосовнобулінгу.

З піднесеним настроєм пройшла година психолога у 4-А класіна тему: «Добро починається з тебе». Діти давали визначення поняттю «булінг», створювали правила ненасильницької поведінки у колективі, озвучували, куди потрібно звертатися, щоб захиститися та придумували алгоритм поведінки у ситуації булінгу. Учні малювали малюнки «Ми різні – ми рівні. Дружба» та «готували» зілля добра і щастя. Наприкінці уроку діти озвучили роздуми Матері Терези.

Проведені заходи сприяють формуваннюв школярів навичок безконфліктного спілкування та нетерпимого ставлення до насильства в усіх його проявах.

Для досягнення взаєморозуміння у відносинах необхідно:

- бути готовим до того, що всі люди різні (не кращі й гірші, а просто різні);

- навчитися сприймати людей такими, якими вони є, не намагаючись змінити в них те, що не подобається;

- цінувати в кожній людині особистість і поважати думки та почуття, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими;

- зберігати «власне обличчя», знайти себе і за будь яких обставин залишатися собою.

 

 

 

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями