П’ять ненудних ігор для дитячої компанії на Новий рік — 2022

05.01.2022   Administrator   Категорія: Інформація для батьків

Коли святкуєте Новий рік у великій компанії, де є діти, завжди постає питання, як їх розважити. Дошкільнят зазвичай укладають рано, підлітки самі вміють себе зайняти. А що запропонувати дітям 6–12 років? Ось кілька ідей, що допоможуть відірвати дітей від гаджетів, відволічуть від дорослих розмов та не дозволять рознести квартиру.

 

Підготуйтеся заздалегідь

Щоб дітям було цікаво, але при цьому вони не відволікали дорослих, можна підготувати для них напередодні свята сувої із завданнями. Попередьте, що кожен новий сувій можна розгортати лише тоді, коли дитяча компанія пройшла попередній конкурс. Стежити за цим варто доручити дітям господарів дому.

Можна також попередньо записати для дітей відео з інструкціями, які вони відкриють на смартфоні, планшеті чи комп’ютері в новорічну ніч. Якщо ж зовсім без нагляду дітей залишати не хочете, можна призначити «чергового» дорослого, який допомагатиме дітям з організацією конкурсів та пояснюватиме умови ігор. У ролі «чергового» за новорічну ніч може побувати кілька дорослих, щоб ніхто не почувався крайнім. Не забудьте об’єднати дітей у дві команди.

 

«Новорічна пісочниця»

Що потрібно підготувати? Великий ящик, коробку або дитячий надувний басейн. Насипте туди 3–4 кг піску із зоомагазину. Можна додати гальку, мушлі. Поставте поруч ємність з водою. Суперваріант — половину пісочниці заповнити кінетичним піском.

Також для «будівельних матеріалів» підійдуть смужки картону — з них можна робити мости і дороги. А для «новорічних кучугур» підготуйте 3–4 кг манної крупи, ялинові гілки, шматочки серпантину, конфеті.

Подбайте про формочки, лопатки, граблі, щіточки, скребки, лего, машинки, дрібні іграшки на кшталт «кіндерсюрпризів». Щоб ефектно презентувати дітям «пісочницю», огорніть її гірляндами і включіть у напівтемній кімнаті.

Які завдання? Запропонуйте командам на протилежних сторонах пісочниці створити свої «світи». Обов’язкова умова — їх треба гармонійно поєднати на «кордоні».

Можна вказати обов’язкові елементи, які мають бути в кожному «світі». Наприклад: замок, сніговик, траса, тунель, закопаний скарб, який мають відшукати діти з протилежного табору.

Придумайте конкурси: на найвищу гору в пісочниці чи на те, хто швидше побудує дім. Або запропонуйте відтворити в пісочниці карту чи план місцевості: з височинами, річками, озерами, ярами.

 

«Останній герой»

Що потрібно підготувати? Банани, вирізки з журналів, пляшки води, силуети тварин (вирізані з фольги, поліетилену, пінопласту, паперу). Якщо є — твістер. Можна додати два кокоси, щоб дві команди змагалися, хто швидше їх відкриє. «Будівельні матеріали»: подушки, ковдри, стільці, покривала.

Які завдання? Для цієї гри можна придумати чимало цікавих завдань. Ось деякі з них.

7 ігор із класного менеджменту для молодшої школи

  • «Хитрі банани». На рівні голів дітей прив’яжіть наполовину очищені банани з прикріпленими до них літерами. Треба без допомоги рук надкусити фрукт і лише тоді забрати літеру. Перемагає команда, яка за обмежений час зібрала більше літер.
  • «Назва племені». Запропонуйте дітям вигадати назву для своєї команди. Вона має складатися лише з тих літер, які вони зібрали в попередньому конкурсі.
  • «Хижа». Нехай діти на швидкість побудують хижу з підручних матеріалів. Брати новий «будматеріал» можна лише тоді, коли попередній надійно зафіксований і не падає.
  • «Пошук води». Запропонуйте командам відшукати заховані в кімнаті пляшки питної води. До кожної з них заздалегідь прикріпіть записки-фанти, завдання з яких треба виконати.
  • «Полювання». Перед початком гри почепіть на меблі чи стіни силуети тварин. Вони мають бути не дуже помітними. Частина — взагалі прозорими. Полювання виграє та команда, яка швидше відшукає більше «здобичі».
  • «Болото». Якщо маєте твістер, то запропонуйте дітям уявити, що його поле — це болотиста місцевість з безліччю отруйних рослин. Треба вибирати, куди поставити руку чи ногу.
  • «Крокодил». Постеліть посеред кімнати ковдру — вона буде «річкою». Нехай команди стануть по різні боки ковдри і намагаються передати на інший «берег» повідомлення за допомогою жестів і міміки.

 

«Машина часу: зустрічаємо 1922 рік»

Що потрібно підготувати? Cвічки або ліхтарики, шаради, пір’я (можна звичайне куряче), чорнило (можна саморобне), репродукції картин, листівки, олівці, папір. Для створення атмосфери — будь-що, що нагадує про старовину: вуса та моноклі на паличках для вечірок, віяла, маскарадні маски, саморобні листівки «під старовину».

Які завдання? Повідомте дітям, що машина часу перенесла їх на сто років назад. Тож тепер їм доведеться віддати до «камери схову» усі гаджети, бо в той час їх іще не винайшли. Вибратися назад, у 2022, діти зможуть лише за умови, що будуть проводити час так, як це робили їхні предки. Тому, щоб повернутися додому, треба сидіти «при свічках» (задля безпеки це можуть бути ліхтарики) та виконувати «старовинні» завдання.

«Новорічна листівка». Це конкурс на те, хто акуратніше та швидше підпише пером і чорнилом вітання з Новим роком для команди суперників.

«Живі картини». Нехай діти максимально точно скопіюють позу, жести та зовнішність героїв картини відомого художника минулого, яка дісталася їхній команді.

«Мого приятеля звуть на А». Команди ставлять один одному різні запитання. Однак відповідати можна, використовуючи тільки слова заявленої літери, про яку діти домовилися заздалегідь. Приміром, ким працює? Архітектором. Що їсть? Апельсини. Чим подобається? Активний. Чим лякає? Аферист.

Додатково навчіть дітей грати в популярні салонні ігри минулого. Ви здивуєтеся, наскільки сучасним дітям можуть бути цікаві шаради чи лото.

 

«Потрапляємо в улюблений мультик»

Що потрібно підготувати? Плакати з кадрами улюблених фільмів чи мультфільмів, роздруківки із зображеннями їхніх героїв. Неонові елементи: браслети, окуляри, вушка, антенки, німби. Пазли з персонажами, які треба зібрати на швидкість. «Будматеріали»: пластилін, кольорові стаканчики, кольоровий папір, картон. Музику з мультфільмів.

Які завдання? Запропонуйте дітям влаштувати собі тематичний Новий рік з персонажами мультфільмів чи фільмів, які їм подобаються. Варто наперед дізнатися смаки та вподобання дітей, щоб підготувати тематичні роздруківки для свята та купити елементи, притаманні героям мультиків.

Скажімо, діти влаштовують «Свято посіпак». Для цього їм треба виготовити свого власного посіпаку-міньона із жовтих паперових стаканів, заготовлених очей та аксесуарів (окулярів, вій). Також треба прикріпити до роздрукованого портрета Грю величезний ніс із пластиліну.

Можна дати дітям різні «хуліганські» завдання. Приміром, бій гігантськими поролоновими бананами. Але робити це треба із зав’язаними очима.

Дітей також розважать танці в напівтемряві під музику з мультфільмів з неоновим реквізитом. Лише додайте до костюма кілька легко впізнаваних рис улюбленого героя.

 

«Новорічний квест»

Що потрібно підготувати? Винесіть з кімнати все зайве, продумайте «схованки» та елементи квесту. Якщо є можливість, придбайте іграшковий шпигунський набір з невидимими чорнилами, датчиком руху, спеціальними окулярами.

Які завдання? Запропонуйте командам знайти секретний код у кімнаті. Лише ви знаєте, що він написаний і приклеєний замість цифри на домашніх вагах. Побачити його можна, лише якщо стати на них.

Поставте в кімнаті скриню з великим замком. Заховайте десять різних ключів: приклеєні під стільцем, скомпоновані з керамічним сувеніром, підвішені із зовнішнього боку гардин тощо. До замка підходить лише один ключ. Переможе команда, що відкриє скриню. Можна покласти туди якийсь «скарб». Солодощі, наприклад.

Продумайте текст новорічного привітання для дітей. Однак слова до нього роздрукуйте на окремих папірцях та ще й у дзеркальному відображенні. Діти мають зрозуміти, що їм потрібне дзеркало, знайти його та відтворити текст.

Якщо маєте шпигунський набір, залиште дітям таємниче послання, написане невидимими чорнилами. Їм треба відшукати спеціальний ліхтарик та посвітити.

Джерело: osvitoria.media

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями