Учні постійно запізнюються на заняття: як із цим боротися?

12.03.2019   Administrator   Категорія: Інформація для вчителів

Із проблемою запізнення учнів мав справу кожен учитель. І якщо інколи на це справді є поважна причина, то деякі школярі роблять це постійно. Як боротися з непунктуальністю та які методи для цього більш ефективні?

ТАК БУЛО ЗАВЖДИ. Є методи, які вчителі використовують з покоління в покоління. Це, наприклад, попередження, запис у щоденник, індивідуальна розмова після уроку та дзвінок батькам. З більш жорстких – недопущення до уроку, виклик до директора чи завуча, вибачення перед усім класом або додаткові заняття.

Як свідчить практика, такі підходи лише тимчасово покращують дисципліну, а згодом втрачають ефективність. До того ж, не варто забувати про свою відповідальність за учнів. Не варто допускати ситуацій, коли діти під час уроків гуляють невідомо де, через те що розгніваний учитель не пустив їх до класу.

ЯК БОРОТИСЯ? Якщо ви рішуче налаштовані на боротьбу з непунктуальністю своїх вихованців, психологи радять використовувати метод пряника – підвищувати мотивацію приходити вчасно, а не прагнути покарати порушників. Для початку педагог має показати учням особистий приклад пунктуальності, раціонального розподілу часу та дотримання дисципліни.

Учень вкотре запізнився? Можливо, на вашому уроці йому некомфортно, тож він спеціально не поспішає до класу. Не погіршуйте ситуацію, підвищуючи голос, та не витрачайте час на з’ясування причин. Дочекайтеся перерви та спокійно поговоріть з ним наодинці.

Можливо, школяр не вміє організувати себе і розподіляти свій час. Запитайте його, о котрій годині він прокидається, чим займається до виходу з дому, скільки часу в нього займає сніданок, одягання та дорога до школи. Проаналізуйте кожну його дію по хвилинах. Так можна визначити, де саме втрачається час.

ЯК МОТИВУВАТИ? Домовтеся з учнями: той, хто запізнився на урок без поважної причини, отримує подвійне домашнє завдання. Навряд чи комусь із учнів захочеться свідомо навантажувати себе додатковою роботою. А можна встановити інше правило: хто запізнився, той одразу йде до дошки. Школярі будуть знати, що запізнення неминуче призведе до опитування, тож поспішатимуть на урок.

А ще можна починати кожен урок з невеликої перевірочної роботи. Тому, хто запізнився, не вистачить часу на її виконання, тож він навряд чи зможе розраховувати на гарну оцінку. Так пунктуальність стане необхідністю.

Нікому не захочеться спізнюватися, якщо урок буде починатися оригінально – наприклад, з цікавої розминки.

ЗАОХОЧУЙТЕ ПУНКТУАЛЬНІСТЬ! Учні, які вчасно приходили на заняття протягом усього семестру, можуть розраховувати на отримання «позапланової» відмінної позначки в журналі.

Продумайте систему мотивації, яка надає дисциплінованим учням додаткові права або можливості. Цікавий в цьому відношенні досвід деяких американських шкіл: пунктуальні школярі отримують раз на семестр невеликі призи та грамоти, наявність яких після закінчення навчання показують під час вступу до університету або на роботу.

ПСИХОЛОГІЯ І ГУМОР. Використовуйте наступний психологічний прийом. Учень, який запізнився на урок, отримує порцію гучних оплесків від усього класу. Учитель на цьому тлі каже, що всім його дуже не вистачало, проте його запізнення перешкодило роботі класу. Десь на третій раз сміх та веселощі змінюються несхваленням колективу. Учні намагатимуться не запізнюватися, щоб не опинятися в центрі такої уваги.

Підійдіть до вирішення проблеми з гумором! Фотографії учнів, які не вирізняються пунктуальністю, розміщуйте в шкільній або класній стінгазеті. Кому ж добровільно захочеться там красуватися?

І ЩЕ КІЛЬКА «ПРЯНИКІВ». Призначте найбільш непунктуальних відповідальними за дотримання дисципліни в класі. Погодьтеся, така посада багато до чого зобов’язує.

У початковій школі ефективно діє розміщена в класному куточку таблиця «Не спізнюйся, друже! Приходь до школи вчасно!», де щодня фіксуються запізнення дітей. Для старшокласників заведіть журнал запізнень (із зазначенням причин), він стане відмінним помічником у боротьбі за дисципліну.

Розділіть клас на малі групи і організуйте конкурс на найбільш дисципліновану з них. Умова перемоги – відсутність у групі запізнень за певний період часу. Щоб не підвести інших учнів, тому, хто завжди запізнюються, доведеться приходити на навчання вчасно.

В боротьбі із запізненнями учнів необов’язково одразу ж хапатися за «батіг». Станьте прикладом дисциплінованості, мотивуйте «викрадачів часу», заохочуйте пунктуальних! Бажаємо вам успіхів!

Джерело: http://www.ukr.life

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями