Арт-терапія

26.03.2020   Administrator   Категорія: Учням

Арт-терапія - це лікування мистецтвом і надає можливість виразити себе «іншими голосами»: рухами, кольором, формою, пластикою. Спробуйте використати декілька арт-терапевтичних технік для самостійної роботи над собою під час перебування карантину.

Зробіть спонтанний малюнок. Сядьте в тиші, відключіть телефон, вимкніть світло. Перед вами повинні лежати досить великий аркуш паперу й простий олівець. Закрийте очі, розслабтеся й почніть думати: що ви почуваєте, що вас турбує, про що переживаєте останнім часом. Посидьте хвилин 5-7 (якщо потрібно більше - будь ласка). А тепер, не відкриваючи очі, приступайте: дайте волю своїй руці, нехай вона сама креслить на папері все, що у вас у цей момент на душі. Це може бути й щось конкретне (пейзаж, гора, сонце), і зовсім абстрактне (кола, спіралі, лінії). Головне - слухати свою руку. У результаті, поза залежністю від вашої свідомості, всього болю, переживання, страхи, радості й надії - все повинне виявитися на аркуші. Закінчили - відпочиньте якийсь час. Потім не поспішаючи вмикаєте світло й побачите, що у вас вийшло. Спробуйте проаналізувати, на що це схоже, згадайте свої емоції під час малювання, які асоціації викликають у вас окремі елементи малюнка. Таким засобом ви зможете відкрити в собі щось заховане й невідоме, і після усвідомлення цього вам полегшає.

Намалюйте свою радість. Якщо останнім часом ви почуваєте тугу й утому, у вас починаються з'являтися депресивні думки, то вам терміново потрібно реабілітуватися. Візьміть якнайбільше кольорових фарб, олівців і намалюйте свою радість. Вона може бути й повноцінною картиною, і символічним об'єктом, подією минулого або очікуваним сюрпризом у майбутньому. Головне, щоб вам у цей момент було тепло й гарно на душі. У процесі малювання активізуються всі ваші позитивні потенціали, які не тільки здатні поліпшити настрій, але підштовхнути до активних продуктивних дій. Готову картину поставте на письмовий стіл. Дивлячись на неї, ви завжди будете думати тільки про позитивне.

Реалізуйте свою «мрію». У вас є прагнення, мрії або плани в житті, але ви ніяк не можете приступити до їхньої реалізації. То бракує часу, то не можете придумати схему дій, то заважають зовнішні обставини. Таке трапляється з кожним. Хтось мріє про машину, хтось про мандрівку тощо. А найгірше, що чим більше ви відкладаєте свою «мрію» або бажання, тим сильніше ваша напруга з приводу нереалізованості. Хочете скоріше наблизитися до мрії й одержати поштовх до прийняття рішучих дій? Тоді творить. Намалюйте вашу мрію чи бажання, або зробіть колаж. Наприклад, хочете машину - виріжте її зображення з журналу, поруч приклейте свою фотографію, можете додати друзів, будинок мрії тощо. Картину поставте на чільне місце, і ви почнете шукати шляхи, щоб втілити ваші мрії та бажання в реальність. І повірте у вашу мрію і в те, що у вас усе вийде!

Намалюйте свій страх. Страх можна намалювати, виразивши в малюнку все своє переживання страхітливої події/об'єкта/фантазії, віддати всю енергію в малюнок. Потім спалити його, порвати, викинути або якимось іншим способом знищити.

Спробуйте арт-терапевтичну техніку "Квітка, якою я могла б стати".
Матеріали: олівці або фарби, кілька аркушів паперу А4. Намалюйте себе в образі квітки. Уявіть, якою квіткою ви могли б стати? Якщо є бажання, можна намалювати кілька образів, кожен на окремому аркуші. Коли робота буде завершена, дайте відповіді на наступні запитання.
Наступні питання допоможуть Вам краще пізнати образи, які ви намалювали.
1. Назвіть вашу квітку.
2. Розкажіть, яким повинен бути світ навколо, умови, щоб ця квітка виросла і розцвіла.
3. Як довго росте ця квітка.
4. Як часто вона цвіте.
5. Є хтось, хто піклується про цю квітку?
6. Чи подобається цій квітці рости окремо від усіх або їй хочеться бути частиною чогось більшого?
7. Які головні опори, ресурси є у цієї квітки?
8. Які перешкоди подолала квітка, щоб вирости?
9. Що вам найбільше подобається в цій квітці?

Музикотерапія - один з найдавніших методів лікування. Музику здавна застосовували у медицині, і музикотерапія має доволі глибокі коріння. Ще у Біблії згадується цілюща сила музики: царю Саулу, який страждав на розлади психіки, дуже допоміг Давид своєю грою на арфі. Вплив музики на людину з давніх часів використовувався для боротьби з різними хворобами у багатьох народів. Отже, слухайте музику!!! Обирайте музичний жанр, що найбільш позитивно впливає на ваш стан душі! Коли звикнете лікуватися музикою, починайте спеціально уявляти образи природи або приємні події. І якщо є бажання, спробуйте малювати свої образи, уявлення під час слухання музики.

При тривозі

  • Малювати й розмальовувати мандали (малювати в колах), описувати долоні, стопи, усе тіло, розмальовувати розмальовки з широкими межами – усе це допомагає повертати відчуття кордонів.
  • Вибирати матеріали, над якими можна відчувати контроль – пластилін, глина, хлібний м’якуш, кінетичний пісок, тісто, малювати олійною пастеллю або восковою крейдою.
  • Використовувати обривну аплікацію (руками рвати кольоровий папір на дрібні шматочки і з цих шматочків за допомогою клею-олівця робити колаж).
  • Малювати олійною пастеллю на темному папері.
  • Робити дихальні вправи (видих довший за вдих) – свисток, флейта, мильні бульбашки, кульки.

ІЗОТЕРАПІЯ: https://www.facebook.com/watchparty/3104465339564244/…

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід
Поділіться з друзями